Μέτρα για τα χημικά της Συρίας ζητά ο Γραμματικάκης

«Επιβάλλεται αλλαγή πορείας ή λήψη ύψιστων μέτρων προστασίας και ελέγχου ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας», τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης, στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικώς με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Ο ίδιος, κατά την παρθενική του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού επισήμανε ότι το Ποτάμι

είναι ένα νέο κόμμα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, τόνισε ότι ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος αλλά και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι σε θέση να εκτιμήσει περισσότερο τους κινδύνους της χημικής υδρολύσεως, που έχει επιλεγεί ως μέθοδος καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, καθώς σε μια κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αμετάκλητη περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή.

Αφού εξέφρασε την εντονότατη διαμαρτυρία του για την επιλογή αυτής της συγκεκριμένης λύσεως, ο κ.Γραμματικάκης σημείωσε ότι «οι διαδικασίες υδρόλυσης που έχουν ήδη αρχίσει, γίνονται σε κάποιο ασαφές σημείο της θάλασσας, εγγύς της Κρήτης και με την απουσία επίσημης ενημέρωσης ή την παρακολούθηση τους από έγκριτους επιστήμονες».

Σύμφωνα πάντα με τον Ευρωβουλευτή του Ποταμιού, «Είναι ανάγκη να τονισθεί ότι η απόφαση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, που έγινε ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, επιδοκιμάσθηκε απ’ όλη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα τις όμορες χώρες ως ένα βήμα ειρήνης και οικολογικής ευαισθησίας. Θα είναι λοιπόν τραγικό αν καταλήξει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, επιβάλλεται η αλλαγή πορείας, η τουλάχιστον να ληφθούν ύψιστα μέτρα προστασίας και ελέγχου, ούτως ώστε να περιορισθεί κατά δύναμιν ο κίνδυνος».

Στον κ. Γραμματικάκη απάντησε εκ μέρους του Συμβουλίου και της Ιταλικής Προεδρίας ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκοτζι, ο οποίος προσπάθησε να τον διαβεβαιώσει ότι θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα