Βρούτσης: Καμία μείωση σε κύριες συντάξεις

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Δέσμευση πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση μόνο όμως σε κύριες συντάξεις αλλά και καμία αλλαγή στα όρια ηλικία ανέλαβε από τη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση.

«Δεν πρόκειται να μειωθούν κύριες συντάξεις και δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας.Δεν

θα υπάρξει καμία νέα εισφορά για το ασφαλιστικό σύστημα» διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ταμειακή ισορροπία των ταμείων είναι απόλυτα διασφαλισμένη και ότι ο συντελεστής βιωσιμότητα και νοικοκυρέματος που εφάρμοσε η κυβέρνηση «δεν ξαναδημιουργεί ελλείμματα. «Με όσα κάναμε διασφαλίσαμε ότι οι επόμενες γενιές Ελλήνων θα πάρουν και εφάπαξ και επικουρικές» είπε ο κ. Βρούτσης χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί ότι σε εφάπαξ και επικουρικές δεν θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Στρατούλη ο οποίος επεσήμανε; «Για ποια διασφάλιση μας μιλάτε; Για την επικουρική που θα μειώνεται κάθε 3 μήνες και τα εφάπαξ που από 35.000 ευρώ πήγαν στις 5.000 ευρώ; Δεν μας πείσατε ότι θα γίνουν αρνητικές αλλαγές αλλά ενισχύσατε του φόβους μας γιατί δεν είπατε αν δέχεστε ή όχι αυτά που ζητά η τρόικα. Στο Παρίσι δεν διαπραγματεύτηκε για το ασφαλιστικό και δεν είπατε «όχι» στις απαιτήσεις της τρόικας».

Η αναφορά όμως του κ. Στρατούλη πως ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα καταργήσει όλους τους ασφαλιστικούς νόμους του Μνημονίου προκάλεσε εκ νέου την οργισμένη απάντηση του κ. Βρούτση ο οποίος είπε πως με όσα λέει ο κ. Στρατούλης προσθέτει ακόμα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. «Πείτε μου που υπάρχουν πέντε δισεκατομμύρια ευρώ και θα τα βάλω εγώ αύριο το πρωί» είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μάλιστα και η αποκάλυψη του Υπουργού πως το 83% των ληξιπρόθεσμων οφειλών περίπου 11 δισεκατομμυρίων στα ασφαλιστικά ταμεία προέρχεται από την εποχή της ευημερίας. «Σε αυτή την κατάσταση θέλετε να μας γυρίσετε. Αν πραγματοποιούσατε ποτέ όσα λέτε θα τινάζατε στον αέρα το ασφαλιστικό και θα κινδύνευαν όλες οι συντάξεις των Ελλήνων πολιτών» είπε ο κ. Βρούτσης.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση του κ. Στρατούλη σχετικά με την έκθεση του ΚΕΠΕ για ενοποίηση ταμείων, ο Υπουργός δεν απέκλεισε την περαιτέρω ενοποίηση ταμείων σε διοικητικό όμως επίπεδο και χωρίς να μειωθεί καμία σύνταξη λέγοντας πως ακόμα και μετά από όλες τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα υπάρχουν ακόμα 92 ασφαλιστικοί κλάδοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα