Το DNA "μαρτυρά" την ταυτότητα του νεκρού στην Αμφίπολη

O σκελετός που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη αναμένεται να δώσει πολλές απαντήσεις σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού. Τον λόγο πλέον έχουν τα εργαστήρια όπου θα γίνουν οι σχετικές μελέτες. Στην Αγγλία και ειδικότερα στο Μάντσεστερ περιμένει η Ελληνική πλευρά να πάρει κάποιες απαντήσεις.
Κλειδί για αυτό μπορεί να αποτελέσει η σύγκριση γενετικού υλικού από τους τάφους της Βεργίνας, αλλά και από αντίστοιχο υλικό από τράπεζες δεδομένων στην Αίγυπτο

και σε χώρες της Ασίας.
Να σημειωθεί ότιαπό τον περασμένου Αύγουστο, έχει σταλεί στο Ινστιτούτο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του Μάντσεστερ γενετικό υλικό από τον τάφο ΙΙ του Φιλίππου και από τον τάφο του Πρίγκιπα στη Βεργίνα, ενώ σημαντική μπορεί να είναι και η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του σκελετού που βρέθηκε στον τύμβο Καστά, αν σταλεί γενετικό υλικό του.
«Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει συγγενική σχέση των νεκρών της Βεργίνας με αυτόν της Αμφίπολης θα περιοριστεί ο κατάλογος των υποψηφίων ''ενοίκων'' του τύμβου Καστά», δήλωσε στο «Εθνος» ο ανθρωπολόγος και μέλος της Ομάδας Ανθρωπολογικών Ερευνών Θόδωρος Αντίκας, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά σε περίπου έξι μήνες.
Το αρχαίο DNA αποτελεί ένα παράθυρο στο παρελθόν, ικανό να μας οδηγήσει σε στοιχεία όπως: ο τρόπος ζωής του νεκρού, οι συνήθειές του, ακόμη και οι ασθένειες που ο νεκρός είχε περάσει ή η οργάνωση των δομών της κοινωνίας στην οποία εκείνος έζησε.
«Το αρχαίο DNA έχει αξιοσημείωτες δυνατότητες ως πηγή γενετικών δεδομένων, ενώ παράλληλα προσφέρει επίσης νέες δυνατότητες και στο μέτωπο της μελέτης των ασθενειών από τις οποίες υπέφεραν οι άνθρωποι τα αρχαία χρόνια», εξηγεί στην ιστοσελίδα του το τμήμα Βιομοριακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Διαβάστε ακόμη:

Πέτρος Θέμελης: "Δεν βρήκαμε τον κυρίως νεκρό στην Αμφίπολη"

Αμφίπολη: Το ξύλινο φέρετρο και άλλα 9 "περίεργα" που ψάχνουν απαντήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα