Τι (δεν) φοβάται το Μαξίμου;

Του Γιάννη Χρηστάκου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τη στιγµή που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς µιλούσε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην «Καθηµερινή», για όσους «κινούνται στα σκοτάδια», έφερνε στο µυαλό του όλα εκείνα που κατά καιρούς αποτελούν τους µεγαλύτερους φόβους αλλά και κινδύνους για την κυβέρνησή του.

Ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε τυχαία τη στιγµή κατά την οποία έστειλε µήνυµα προς όλους εκείνους που επεξεργάζονται σενάρια σχηµατισµού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Ποιους όµως εννοούσε; Και

σε ποιο σηµείο είναι αποφασισµένος να το φτάσει;

Απαντώντας στο ερώτηµα για µια άλλη κυβέρνηση, χωρίς να µεσολαβήσουν εκλογές, ο κ. Σαµαράς είπε: «Τα θεωρώ -και το λέω καθαρά- σενάρια πολιτικής ανωµαλίας… Με όσους ενδεχοµένως κινούνται στα σκοτάδια δεν ασχολούµαι». Παράλληλα, έκλεισε και την πόρτα στα σενάρια περί τριπλών εκλογών τον Ιούνιο.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το τελευταίο διάστηµα στο Μαξίµου υπήρξε προβληµατισµός για τις κινήσεις διαφόρων κέντρων στο εσωτερικό της χώρας, µε διαφορετικούς στόχους: από τη µία πλευρά, τα παράκεντρα εξουσίας, που επεξεργάζονται σενάρια ανατροπής του ίδιου χωρίς την προηγούµενη διεξαγωγή εκλογών, και, από την άλλη, εκείνοι που επιθυµούν την απώλεια της δεδηλωµένης στη Βουλή, που οδηγεί στις κάλπες. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, αποτέλεσµα θα ήταν, σύµφωνα µε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, να βυθιστεί η χώρα στο χάος και να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση, όπου βρισκόταν µε το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Στο Μέγαρο Μαξίµου εδώ και µήνες έφταναν περίεργα µηνύµατα από επιχειρηµατικούς κύκλους που είτε είχαν ίδια συµφέροντα στη χώρα είτε είχαν αναπτύξει συνεργατικές δραστηριότητες µε οµίλους του εξωτερικού, για να πάρουν κοµµάτια από τις διάφορες επενδυτικές δράσεις που αναπτύσσονται καθώς ωριµάζουν τα προγράµµατα. Οι κύκλοι αυτοί, ανάλογα µε το µέγεθος των δραστηριοτήτων για τις οποίες ενδιαφέρονταν, ανέπτυξαν σχέσεις µε θεσµικούς παράγοντες στη χώρα, ενώ προσέγγιζαν όσο περισσότερο µπορούσαν -και µέσω αυτών- τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, µε το πρόσχηµα πάντα του ενδιαφέροντος για τις επενδύσεις.

Ο κ. Σαµαράς δεν έκρυψε ποτέ την επιθυµία του για συναντήσεις µε οποιονδήποτε εκπρόσωπο του επιχειρηµατικού κόσµου έδειχνε ενδιαφέρον για τη χώρα, καθώς αυτό εντάσσεται στη δική του φιλοσοφία, να συναντά και να συζητά µε όσους δίνουν «ψήφο εµπιστοσύνης» στην Ελλάδα στην πιο δύσκολη στιγµή της µεταπολιτευτικής της ιστορίας και όταν πολλοί τη βλέπουν ακόµα µε καχυποψία.

Οταν όµως στο παιχνίδι διασταυρώθηκαν αντίθετα συµφέροντα εγχώριων αλλά και ξένων παικτών, που µπήκαν δυνατά στην Ελλάδα, τότε η κατάσταση περιπλέχθηκε. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εξέφραζαν πρόσφατα την ανησυχία τους ότι «µας κάνουν πόλεµο επιχειρηµατίες», όταν οι τελευταίοι έχαναν δουλειές ή ακόµη και όταν έβλεπαν περιστατικά όπως αυτό του κ. Μελισσανίδη, που φιλοξένησε στο αεροσκάφος του τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕ∆.

ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ. Συντεχνιακά κατεστηµένα στη χώρα, που λυµαίνονταν τα δηµόσια ταµεία επί δεκαετίες, είδαν τα τελευταία τρία χρόνια να κλείνει η στρόφιγγα που τους αιµοδοτούσε µε υπέρογκα ποσά και δηµιουργούσαν συνθήκες καρτέλ. Τέτοιου είδους κλειστοί κύκλοι, που είχαν αναπτύξει τη δύναµή τους µε τροφή και από κοµµάτια του στενού κοµµατικού κράτους, παρουσίασαν ρωγµές και έχασαν τα κεκτηµένα τους, µε αποτέλεσµα να αναζητούν συµµάχους σε κέντρα που θα µπορούσαν να προκαλέσουν κυβερνητικά ρήγµατα και εν τέλει πτώση της σηµερινής κυβέρνησης, αναζητώντας την «αχίλλειο πτέρνα» της.

Σε έναν µεγάλο βαθµό, τα καρτέλ αυτά, που κινούνταν γύρω από τον χώρο π.χ. του φαρµάκου ή της εµπορίας εισαγόµενων προϊόντων, έριξαν βολές κατά του Μαξίµου, επιχειρώντας να αποδυναµώσουν την κυβερνητική επιρροή ακόµη και στους κόλπους των βουλευτών.

Στο Μαξίµου παρακολούθησαν στενά τις κινήσεις οµάδων στη Βουλή που αποκαλύπτονταν φέρνοντας και τροπολογίες, µε τις οποίες επιχειρούσαν να «ρυθµίσουν» θέµατα µικρού ή µεγάλου επιχειρηµατικού συµφέροντος. Με την κατάσταση που επικρατεί σήµερα στο Κοινοβούλιο, υπάρχει πάντα η ανησυχία για ελκυστικές τακτικές προς τους βουλευτές και ο κ. Σαµαράς φρόντισε να συµπεριλάβει και αυτές στο µήνυµά του.

Το µήνυµα είχε πολλούς αποδέκτες

Παρά το γεγονός ότι στους συνοµιλητές τους οι συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαµαρά δεν κάνουν λόγο ανοιχτά για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο κυβερνητικός εταίρος στο εσωτερικό του, η κατάσταση στο λαβωµένο, άλλοτε µεγάλο κόµµα εξουσίας εγείρει σοβαρά ερωτήµατα. «∆εν είναι αδύναµος κρίκος, έχει όµως… αδυναµίες», εξηγεί στέλεχος της κυβέρνησης, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ενδεχοµένως να υπάρξουν ευάλωτα σηµεία σε βουλευτές ενός κόµµατος που ήδη έχουν εκφράσει ανοιχτά τον προβληµατισµό τους ακόµη και γι’ αυτήν τη συνεργασία µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, η οποία προκαλεί αντιδράσεις στην εκλογική τους βάση. Εκεί ακριβώς φοβούνται οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι θα «χτυπήσουν» όσοι επιθυµούν αποσταθεροποίηση αυτή την ώρα.

Ωστόσο, µέχρι στιγµής δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το επιλήψιµο. Ο πρωθυπουργός φρόντισε πάντως να µιλήσει ξανά για τα «µαξιλαράκια» ασφαλείας που είχε αναφέρει σε συζήτηση µε δηµοσιογράφους στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί που δεν θα αφήσουν να υπάρξει κύκλος πολιτικής ανωµαλίας στην Ελλάδα. Πάντως, δεν ξεχνά ότι το θέµα της αλλαγής κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή είχαν πρώτα φέρει στο προσκήνιο στελέχη της ∆ΗΜ.ΑΡ. το καλοκαίρι, όταν έλεγαν ότι «στην περίπτωση που προκύψει µείζον ζήτηµα, η παρούσα Βουλή µπορεί να δώσει άλλη κυβέρνηση». Το µήνυµα Σαµαρά για αυτούς που κινούνται στο σκοτάδι έχει, διαθλαστικά, και αποδέκτες στο εσωτερικό του κόµµατος, επιχειρώντας να προκαλέσει δεύτερες σκέψεις σε όσους τυχόν σαγηνευτούν από τα χιλιάδες πολιτικά σενάρια που κυκλοφορούν στα πολιτικά και επιχειρηµατικά σαλόνια τον τελευταίο καιρό. Και αυτά έχουν να κάνουν µε τις συζητήσεις της επόµενης µέρας, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η νέα δανειακή σύµβαση που θα υπογράψει η χώρα την άνοιξη µε το τέλος του Μνηµονίου θα προκαλέσει φυγόκεντρες δυνάµεις στη Συγγρού. Εως τότε, µένει, λόγω και των ηµερών, το µήνυµα Σαµαρά ως… άστρο φωτεινό, που θα επιχειρεί να φωτίσει -και να συνετίσει- όσους κινούνται στο σκοτάδι.

Keywords
Τυχαία Θέματα