Τα πάρτι και οι μπίζνες του πρίγκιπα Παύλου

Του Διονύση Θανάσουλα, εφημερίδα Παραπολιτικά

Ο Παύλος μπορεί να εμφανίζεται ως κυνηγός… βασιλικών επιχειρηματικών λαφύρων στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να περνάει πολύ καλά και να απολαμβάνει τη ζωή. Τις τελευταίες εβδομάδες, ως γνήσιος γαλαζοαίματος άνευ θρόνου, βρέθηκε από την απονομή των Οσκαρ και το πάρτι του «Vanity Fair», στο Χονγκ Κονγκ για τα γενέθλια μιας φίλης του.

Ηταν μια ωραία απόδραση για

τον πρωτότοκο υιό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε εγχώριες business με έντονο άρωμα Ιπποδρόμου, συμμετέχοντας στο λονδρέζικο fund με την επωνυμία Global Family Partners. Πρόκειται για ένα fund που επιδιώκει μαζί με τους Τσέχους του ΟΠΑΠ και τον μικρομέτοχο του Οργανισμού, Δημήτρη Μελισσανίδη, να πάρουν την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος, στο οποίο ο Παύλος εμφανίζεται ως οικονομικός παράγοντας διεθνούς εμβέλειας. Σύμφωνα με διαρροές, επιχειρηματικοί κύκλοι προσκείμενοι στην ελληνική τέως βασιλική οικογένεια ανέλαβαν να παρουσιάσουν τον πρίγκιπα ως δαιμόνιο businessman και όχι ως τον γαμπρό του μεγιστάνα Ρόμπερτ Μίλερ, ο οποίος φέρεται να του άνοιξε πολλές επαγγελματικές πόρτες με τις γνωριμίες του. Ο Παύλος, πάντως, εκτός από τα επαγγελματικά meetings, αρέσκεται ιδιαίτερα να δίνει το «παρών» και σε γεγονότα με glamorous άρωμα, οπότε δεν είπε «όχι» στην πρόσκληση για το περίφημο after πάρτι που διοργανώνει το περιοδικό «Vanity Fair» τη βραδιά των Οσκαρ. Και παρόλο που δεν διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τα social media (δεν έχει λογαριασμό στο Instagram και στο Facebook), η σύζυγός του, Μαρί Σαντάλ, φροντίζει να τον φωτογραφίζει συχνά-πυκνά, όπως και έπραξε εκείνο το βράδυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αυτή είχε κανονίσει για τις προσκλήσεις ώστε, εκτός από τον Παύλο, στη βραδιά να παρευρεθεί και η κόρη τους, πριγκίπισσα Μαρία-Ολυμπία, με μια φίλη της. Κάπως έτσι ο απόγονος των Ολντενμπουργκ φωτογραφήθηκε με την «καυτή» Σοφία Βεργκάρα, φορώντας σμόκιν και παπιγιόν, ενώ η σύζυγός του πόζαρε με τέσσερις κυρίους εξ Ανατολής, φορώντας μια εντυπωσιακή τουαλέτα. Ολη η οικογένεια πάντως απόλαυσε πολυήμερες διακοπές στο Λος Αντζελες, ενώ κάποιο πρωί ο Παύλος πήγε τους δύο μικρότερους γιους του να απολαύσουν ελληνικό frozen yogurt. Φρόντισε, μάλιστα, να ανέβει και η σχετική φωτογραφία στο Twitter, με τη λεζάντα «η Ελλάδα είναι παντού», για να δώσει και το στίγμα του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ

Μετά το Λος Αντζελες και την επιστροφή για λίγο μόνο στο Λονδίνο, ο πρίγκιπας χωρίς θρόνο πέταξε για το Χονγκ Κονγκ μαζί με τη Μαρί Σαντάλ, καλεσμένοι στα γενέθλια φίλης τους. Μάλιστα, όταν αναχωρούσαν φωτογραφήθηκε ξανά απολαμβάνοντας ένα ποτήρι ουίσκι, πριν επιστρέψει στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, οι οποίες τον κράτησαν μακριά από το μνημόσυνο του παππού του βασιλιά Παύλου στο Τατόι. Εκεί όπου πέρυσι είχε δώσει το «παρών» μαζί με όλη του την οικογένεια και είχαν βγάλει την περίφημη γελαστή selfie μετά το τέλος της τελετής. Οι κριτικές για την επίμαχη φωτογραφία τότε δεν ήταν καλές, αφού πολλοί τη χαρακτήρισαν μια κακή στιγμή, η οποία βέβαια δεν συγκρίνεται με τις πολλές κακές στιγμές στο επιχειρηματικό status του Παύλου, που ήταν σχεδόν πάντα σε χαμηλούς τόνους. Αυτό δεν αποτελεί και το καλύτερο εχέγγυο για τον γιο του τέως, που προωθείται από εφοπλιστικά και επιχειρηματικά κέντρα του City στο Λονδίνο ως εξαιρετικός επαγγελματίας, αλλά και ως λύση «εκτάκτου ανάγκης» για την ελληνική πολιτική σκηνή. Τα εν λόγω κέντρα εκτιμούν -ειδικά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ- ότι η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο και ζυμώνουν μια αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται και ο Παύλος, ο οποίος βέβαια θα χρειαστεί την κατάλληλη προετοιμασία ώστε να εμφανιστεί ως πρόσωπο που μπορεί να… δώσει λύσεις.

Η παρέα και οι κατηγορίες

Στην επαγγελματική πορεία του ο Παύλος έχει καθιερωθεί ως… συνιδρυτής εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς. Μια εις βάθος έρευνα αποκαλύπτει ότι το δίκτυο των funds στα οποία εμφανίζεται να δραστηριοποιείται ο γιος του τέως δεν είναι κάτι περισσότερο από μια παρέα οικονομολόγων, με επικεφαλής τον μαθηματικό και οικονομολόγο Peter De Sorcy, που αξιοποιούν χρήματα τρίτων συχνά με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Στην Gryphon Asset Management, την οποία ίδρυσε ο De Sorcy, ο Παύλος ήταν διευθυντικό στέλεχος και υπεύθυνος Μάρκετινγκ. Σύντομα το δίδυμο έσπρωξε το fund σε άλλα χέρια, μέχρι το 2012, όταν αυτό κατέρρευσε, αντιμετωπίζοντας μάλιστα και τις κατηγορίες της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) για απάτη, σε μια υπόθεση που στοίχισε στους πελάτες του 40 εκατ. δολάρια... Στο ερώτημα εάν αυτή η εμπειρία αρκεί ώστε ένα στέλεχος να «στέκεται» στη διεθνή πιάτσα, η απάντηση είναι προφανής. Ο Νικολάι Αλμπίνους, πάντως, πρώην στέλεχος της Merrill Lynch και επικεφαλής του Global Family Partners, τη θεώρησε επαρκέστατη και έδωσε στον Παύλο το πόστο του βασικού συνεργάτη σε θέματα σχέσεων με πελάτες. Μάλιστα, ο ίδιος λέει ότι ο γιος του τέως βοήθησε να συγκεντρωθεί 1 δισ. δολάρια από οικογένειες-πελάτες του fund σε όλο τον κόσμο. Λογικό, λοιπόν, και για το GFP να ρίξει μερικές μόλις δεκάδες εκατομμύρια για να πάρει -μαζί με τον ΟΠΑΠ- το ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα. Κάτι που, αν συμβεί, αφαιρεί πολλούς βαθμούς από την κομψότητα και το glamour που θέλει να εκπέμπει ο Παύλος, πρώτιστα ως πρίγκιπας και δευτερευόντως ως ένας μεσαίος επιχειρηματίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα