Συναντήσεις Παπούλια-Σαμαρά με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο

Διαδοχικές συναντήσεις σε εξαιρετικό κλίμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε ο μεταβατικός Πρόεδρος της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, με κυρίαρχο θέμα τη διαχείριση των θαλάσσιων συνόρων και τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.

Τον Αιγύπτιο επίσημο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του ως «μεταβατικού Προέδρου» μετά τις σχετικές εκλογές του Ιουνίου του 2013, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον οποίο είχαν συνομιλία στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», προτού ο Αιγύπτιο Πρόεδρος συνοδευόμενος από τον Έλληνα Υπουργό μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Προεδρικό Μέγαρο για τις αντίστοιχες συναντήσεις. Ο κ.Παπούλιας μετά το πέρας της συναντήσεώς του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, παρέθεσε γεύμα εργασίας προς αυτόν στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Α.Σαμαράς, καθώς και οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης Δ.Αβραμόπουλος, Αναπτύξεως Κ.Χατζηδάκης και Τουρισμού Ο.Κεφαλογιάννη.

Ως προελέχθη, η διαχείριση των θαλασσίων συνόρων και ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της ατζέντας των διμερών επαφών, ενώ συζητήθηκε επίσης και η κατάσταση στην Αίγυπτο, στη Συρία και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι το θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ είχε ουσιαστικώς διευθετηθεί και αναμένονταν οι υπογραφές επί κυβερνήσεως Μπουμπάρακ, αλλά αυτό ανετράπη και δεν υπογράφηκαν οι συμφωνίες, ενώ αργότερα, με δάχτυλο της Τουρκίας προς τη διάδοχη κατάσταση των Ισλαμιστών – ο καθορισμός της ΑΟΖ είχε τεθεί εκ νέου σε μηδενική βάση και επαναδιαπραγμάτευση συμφώνως και με τα Τουρκικά συμφέροντα στο πλαίσιο «Μουσουλμανικής αλληλεγγύης». Μετά όμως την απομάκρυνση των Ισλαμιστών το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου στο πλαίσιο των προγενεστέρων συμφωνιών και επαφών και όπως σημειώνει σήμερα ο Αιγυπτιακός τύπος, «η επίσκεψη του Προέδρου Μανσούρ αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα ιδίως προς την Τουρκία».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και Υπουργός Εξωτερικών από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, σημείωσε ότι η κατάσταση παραμένει έκτακτη και ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα πραγματικά «συναινετικό» (inclusive) πλαίσιο. Δεν αρκεί προφανώς η έγκριση του νέου Συντάγματος με το πρόσφατο δημοψήφισμα, αυτό όμως, αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα. Τέλος ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει προς τον Αιγυπτιακό λαό και την κυβέρνηση ένα μήνυμα ενθαρρύνσεως της πορείας της χώρας προς τη θεσμική ομαλότητα.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα