Επίτροπος Εθελοντισμού: Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις εθελοντικές οργανώσεις

17:20 20/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία και εποπτεία των εθελοντικών οργανώσεων στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη, σημειώνοντας ότι στόχος είναι όπως το κάθε σπίτι να έχει έναν τουλάχιστον εθελοντή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι η σημερινή

συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια του κύκλου συναντήσεων που έχει με αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τις εθελοντικές οργανώσεις.

Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη όπως το νέο νομοθετικό πλαίσιο ολοκληρωθεί και κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το συντομότερο δυνατόν, προσθέτοντας ότι σ’ αυτό θα περιλαμβάνονται και εργαλεία ελέγχου των οργανώσεων.

«Ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο θεωρούμε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ το εθελοντικό κίνημα, είναι ότι θα πρέπει κάθε χρόνο όλες οι εθελοντικές οργανώσεις να υποβάλλουν ελεγμένους οικονομικούς λογαριασμούς προς το Υπουργείο Εσωτερικών, προς τον Έφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων», είπε.

Προειδοποίησε ότι οι οργανώσεις εκείνες που για δύο συνεχή έτη δεν υποβάλουν τους ελεγμένους λογαριασμούς τους θα σβήνονται από το Μητρώο εθελοντικών Οργανώσεων.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, έχουμε 4,139 εθελοντικές οργανώσεις καταχωρημένες στο Μητρώο, ενώ δεν γνωρίζουμε ποίες απ’ αυτές λειτουργούν σωστά γι΄ αυτό και θεωρούμε ότι αυτό το εργαλείο θα μας δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τρόπου λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων.

«Θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος στο εθελοντικό κίνημα, γεγονός που θα προσδώσει περισσότερη αξιοπιστία σ’ εκείνες τις οργανώσεις που λειτουργούν σωστά», συμπλήρωσε.

Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι «η αυτονομία του εθελοντικού κινήματος και η ανάπτυξη των πρωτοβουλιών του είναι δεδομένη».

Στόχος του κράτους, συνέχισε, «είναι να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του εθελοντικού κινήματος», σημειώνοντας ότι το υφιστάμενο νομοθετική πλαίσιο δεν συνάδει με τη σημερινή εποχή.

«Ο πολίτης θα πρέπει να ξέρει πού δίνει τα λεφτά του και πώς αξιοποιούνται. Μ’ αυτό τον τρόπο το εθελοντικό κίνημα θα αποκτήσει περισσότερη αξιοπιστία και θα κερδίσει περισσότερους εθελοντές», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «ο σύγχρονος εθελοντισμός καλύπτει όλους τους τομείς της κοινωνίας», επισημαίνοντας ότι «η επιτυχία του εθελοντισμού είναι ότι καταφέρνει γρήγορα και ευέλικτα να προσαρμόζεται στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας».
«Και αυτή τη στιγμή, οι ανάγκες της σημερινής κοινωνίας έχει ωθήσει το εθελοντικό κίνημα προς την κατεύθυνση της στήριξης των συνανθρώπων μας», είπε.

Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, «που 13 χιλιάδες οικογένειες αυτή τη στιγμή στηρίζονται από το εθελοντικό κίνημα, την τοπική αυτοδιοίκηση και την εκκλησία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που εθελοντικές οργανώσεις καταφέρνουν να καλύπτουν και κενά του κράτους».

Ανέφερε ότι «ο εθελοντισμός είναι ένας σημαντικός πυλώνας αυτής της κυβέρνησης και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία να δούμε πως τον εκσυγχρονίζουμε και το στηρίζουμε».

Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, έλεγχος και στόχευση των κρατικών χορηγιών που παραχωρούνται προς τις εθελοντικές οργανώσεις.

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη καλλιέργειας του εθελοντισμού, ιδιαίτερα ανάμεσα στη νεολαία, προσθέτοντας ότι ο εθελοντισμός από την μια αποτρέπει τους νέους από το να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά και από την άλλη δημιουργεί ενεργούς και υγιείς πολίτες.

Ερωτηθεί για το επίπεδο του εθελοντισμού στην Κύπρο, είπε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Όμως θέλουμε να τον βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο, να του δώσουμε περισσότερη αξιοπιστία. Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει ένα εθελοντή», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι «κακώς το κράτος ήταν απών από αυτή τη διαδικασία» και κατέληξε λέγοντας ότι «για πρώτη φορά το κράτος έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική για στήριξη και εκσυγχρονισμό του εθελοντικού κινήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα