Στο τραπέζι ο... εκλογικός αιφνιδιασμός!

Σε κλίμα πόλωσης, με σαφή πλέον χαρακτηριστικά προεκλογικής περιόδου, κινείται η χώρα, καθώς είναι ξεκάθαρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την προσφυγή στις κάλπες το αργότερο έως τον Μάρτιο. Ομως κανείς πια δεν μπορεί να αποκλείσει τις εκλογές λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία πάντως δημόσια συνεχίζει να υποστηρίζει πως

κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή για τη χώρα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην παρούσα φάση.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ

[email protected]

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα και κυρίως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει σε κάθε περίπτωση πως δεν δεσμεύεται έναντι των εταίρων για τις αποφάσεις και τις συμφωνίες που γίνονται και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και στη συζήτηση για το χρέος, αλλά και για τον μηχανισμό στήριξης για την επόμενη ημέρα, προφανώς και έχουν θορυβήσει τους εταίρους, που ζητούν συνέπεια και σταθερότητα. Ήδη από το Παρίσι η τρόικα είχε εκφράσει στην κυβέρνηση την άποψη πως θα έπρεπε ίσως να παγώσουν όλες οι διαδικασίες μέχρι τον Μάρτιο, όταν θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο. Τότε η κυβέρνηση είχε σπεύσει να διαβεβαιώσει πως υπάρχει σταθερότητα και να ξορκίσει τις εκλογές, όσο περνά όμως ο καιρός το κλίμα στο εσωτερικό επηρεάζει την τρόικα, που σκληραίνει τη στάση της.

Στο ήδη βαρύ κλίμα έχει προστεθεί τελευταία και η ένταση που υπάρχει στα εθνικά θέματα, με τις συνεχείς προκλήσεις της Αγκυρας. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μάλιστα δεχθεί εισηγήσεις να θέσει ανοιχτά και αυτό το θέμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, με το ερώτημα ποιος είναι ικανότερος να διαχειριστεί παράλληλα με τα ζητήματα της οικονομίας και την επόμενη μέρα και μια μεγάλη εθνική κρίση.

ΜΕΤΩΠΑ. Αν συνεχιστεί λοιπόν αυτό και με δεδομένα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για αποσταθεροποίηση και για το ότι με τη στάση του και τη ρητορική του βάζει τη χώρα σε περιπέτειες. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως το στοιχείο του εκλογικού αιφνιδιασμού είναι πάντα σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις.

Από τα ραντεβού των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φάνηκε καθαρά πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα προσέγγισης. Από τη μία, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με ατζέντα τα θέματα της οικονομίας. Μετά μάλιστα το αίτημά του για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, είναι σαφές ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να κάνει πίσω και να συμφωνήσει με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται και θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ρίξει το βάρος στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, καθώς εκτιμούν πως η θετική έκβασή της θα βελτιώσει το κλίμα, όχι απαραίτητα σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά σίγουρα μεταξύ των βουλευτών. Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν πως, αν η Αθήνα τα βρει με την τρόικα και υπάρχουν βελτιώσεις και σε σειρά μέτρων που θα ανακουφίσουν την κοινωνία, τότε, άσχετα με το τι θα αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, θα υπάρξουν αρκετοί ανεξάρτητοι σήμερα βουλευτές που θα έρθουν πιο κοντά στην κυβερνητική επιλογή για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξάλλου, όπως τονίζουν, και στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται καθαρά η άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών πως η χώρα δεν θα πρέπει να οδηγηθεί στην παρούσα φάση σε πρόωρες εκλογές. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θα έχει κλείσει όλο το πακέτο για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος. Για να επέλθει όμως συμφωνία, θα πρέπει να έχουν κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα. Ωστόσο, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό είναι σαφές ότι υπάρχουν ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει πολιτικό κόστος. Ένα παράδειγμα είναι το Ασφαλιστικό, για το οποίο, αν και αρχικά υπήρχε η εικόνα πως οι εταίροι θα συναινούσαν να το συζητήσουν μετά τον Μάρτιο, φαίνεται πως συγκεκριμένες πτυχές του θα πρέπει να εξεταστούν τώρα.

Παράγοντας σταθερότητας και στα εθνικά

Η Τουρκία είναι γνωστό πως έχει απρόβλεπτη συμπεριφορά, που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας. Για αυτό λοιπόν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει τη στήριξη των εταίρων, καλώντας τους να «βάλουν πλάτη» και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά τονίζουν πως, με ανοιχτά τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί και μια εθνική κρίση, καθώς δεν έχει ούτε την εμπειρία αλλά ούτε και ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον ή τις Βρυξέλλες. Αν και είναι άγνωστο το πόσο μπορεί να διαρκέσει η ένταση με την Άγκυρα, στην κυβέρνηση υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως μπορεί να ανακοπεί η τάση ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και να κλείσει η ψαλίδα. Από το Μαξίμου πάντως ξεκαθαρίζουν πως ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να παίξει με τη φωτιά, για πολιτικούς λόγους. Παραδέχονται όμως ότι ο κίνδυνος ακόμα και από ένα λάθος της Τουρκίας είναι σημαντικός. Σε αυτή τη λογική, το επόμενο διάστημα θα καταβληθούν προσπάθειες να αναδειχθεί ο ρόλος του κ. Σαμαρά ως βασικού παράγοντα σταθερότητας και για τα εθνικά θέματα. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, το οποίο εισηγούνται και συνεργάτες του, να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αν συνεχιστεί το βαρύ κλίμα για την οικονομία και δυσκολέψουν οι προσπάθειες για εξεύρεση μιας θετικής λύσης για την επόμενη μέρα, τότε δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να καταγγείλει δημόσια τον κ. Τσίπρα και να ζητήσει αμέσως τη λαϊκή ετυμηγορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα