Κλίμα ήττας στην οδό Νίκης

Πολεμικό είναι το κλίμα που επικρατεί πλέον μεταξύ των στελεχών της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που ανάγκασε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει, για να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να λυθούν οι παρεξηγήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο αναπληρωτής υπουργός όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Μαυραγάνης, αντίστοιχα, δεν λένε ούτε καλημέρα με τον Γκίκα Χαρδούβελη, στον οποίο καταλογίζουν αλαζονική και... αντισυναδελφική συμπεριφορά.

Αγνωστο είναι αν στο Μαξίμου κάνουν δεύτερες σκέψεις για την τοποθέτηση του

κ. Χαρδούβελη στο υψηλότερο κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών, το σίγουρο είναι όμως πως ο υπουργός δεν απολαμβάνει την ελευθερία του προκατόχου του όσον αφορά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Παράλληλα, στον κ. Χαρδούβελη έχουν τοποθετηθεί ως τοποτηρητές δύο εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, οι κ. Παπασταύρου και Λαζαρίδης, οι οποίοι αποτελούν το μάτι και το αυτί του πρωθυπουργού πάνω του.
Η δυσφορία αυτή προέρχεται και από το γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Χαρδούβελης είχε φροντίσει να κρατήσει αποστάσεις από πολιτικές και αποφάσεις του προκατόχου του, όπως, για παράδειγμα, από τον ΕΝΦΙΑ. Η κόντρα, εξάλλου, που είχε ξεσπάσει πριν από λίγο καιρό, όταν ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει την αποχώρηση του Χρύσανθου Λαζαρίδη από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, είναι ενδεικτική της πίεσης που ο ίδιος μπορεί να νιώθει.

Στον κ. Χαρδούβελη πάντως επιρρίπτουν ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχει συγκαλέσει καμία σύσκεψη με τους υφυπουργούς του, οι οποίοι σε πολλά ζητήματα παραμένουν ανενημέρωτοι. Στην ίδια λογική κινείται και όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπου ουσιαστικά από τις συζητήσεις που διεξάγονται, είτε στο παρασκήνιο είτε στο προσκήνιο, απουσιάζουν τα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Στουρνάρας καλούσε τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Γιώργο Μαυραγάνη, αλλά και άλλα στελέχη του υπουργείου ακόμα και στις τηλεδιασκέψεις, έτσι ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα από όλους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που κατηγορούν τον κ. Χαρδούβελη πως κινείται πλέον μέσα σε ένα πολύ στενό περιβάλλον, πλαισιωμένος κυρίως από τον γενικό γραμματέα του και τη διευθύντριά του.

Η σταγόνα πάντως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν έκπληκτοι οι υφυπουργοί στο υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκαν από το Μαξίμου πως ο κ. Χαρδούβελης προωθούσε περικοπές στις αρμοδιότητές τους, οι οποίες μάλιστα είχαν δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τα οργισμένα τηλεφωνήματα ακολούθησαν επισκέψεις οργής και συναντήσεις με τους στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, με αποτέλεσμα οι κ. Παπασταύρου και Σταμάτης να τρέχουν στο υπουργείο Οικονομικών να μαζέψουν τα πράγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος αναγκάστηκε να παρέμβει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον υπουργό Οικονομικών, που φαίνεται να έλαβε το μήνυμα.

Θα πρέπει να τονιστεί πάντως ότι συνεργάτες του κ. Χαρδούβελη δεν έκρυβαν από την πρώτη στιγμή την έντονη δυσφορία τους, καθώς θεωρούσαν πως συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά υποβάθμιζαν εξαρχής τον ρόλο του νέου υπουργού. Ισως, πάντως, να μην είναι τυχαίο ότι ο νέος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έχει πυκνώσει τις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ βρίσκεται και σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα