Στην τελική ευθεία η ίδρυση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου

Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα Παραπολιτικά

Υπό το σύνθημα «Αλλαγή τώρα» ο Γιώργος Παπανδρέου προετοιμάζει την ανακοίνωση νέου πολιτικού φορέα με τον ερχομό του 2015, ανεξαρτήτως εάν από την παρούσα Βουλή θα εξασφαλιστεί ή όχι η πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής του με

τον Ευ. Βενιζέλο δεν έδειξε καμία διάθεση «συνεννόησης» και «συμβιβασμού», καθώς δεν εισέπραξε καμία διαβεβαίωση από τον διάδοχό του στο κόμμα ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει την αρχηγία και να κινήσει διαδικασίες αντικατάστασής του και ανάδειξης νέας ηγετικής ομάδας. Αντιθέτως, το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης επικύρωσε το «διαζύγιό» τους, καθώς αμφότεροι «συμφώνησαν» ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια να ακολουθήσουν κοινή πορεία στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του μαζί με τους υποστηρικτές του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ολοκληρώσει σε σημαντικό βαθμό την οργάνωση του νέου κόμματος σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και στο συρτάρι του γραφείου του αυτή τη στιγμή βρίσκονται τα ονόματα τουλάχιστον 450 στελεχών, τα οποία πρόκειται να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του πολιτικού φορέα που ετοιμάζει για να κατέλθει στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν πραγματοποιηθούν.

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Από το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού γίνεται λόγος για την παρουσίαση ενός ψηφοδελτίου με δυναμικά και νεανικά χαρακτηριστικά, καθώς τα πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν τη «νέα αλλαγή» χαρακτηρίζονται από «μεταρρυθμιστική ορμή», ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του «λαϊκισμού και της ισοπέδωσης» και, κυρίως, έχουν απόλυτη γνώση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει η Ελλάδα.
«Είναι η γενιά Παπανδρέου», λένε χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθυπουργό, καθώς η πλειονότητα όλων αυτών των στελεχών δεν πρόλαβε να κυριαρχήσει στα πολιτικά πράγματα της χώρας την προηγούμενη περίοδο εξαιτίας των απρόβλεπτων δυσκολιών που εκλήθη να αντιμετωπίσει ο Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός.
Η πλειονότητα των εν δυνάμει υποψηφίων στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου σε εσωκομματικό επίπεδο εμφορείται από «αντιβενιζελικά» αισθήματα, ενώ ουκ ολίγοι έχουν εντρυφήσει από νωρίς στο παιχνίδι της πολιτικής από τη συμμετοχή τους στα «συμπόσια της Σύμης», που εδώ και χρόνια διοργανώνει η οικογένεια Παπανδρέου.
Ο Γ. Παπανδρέου σε κάθε εκλογική περιφέρεια της χώρας επιδιώκει να έχει ως υποψηφίους μία γυναίκα, έναν νεολαίο και ένα έμπειρο πρώην κοινοβουλευτικό, ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται, την ευθύνη για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων δεν την έχει ούτε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, ούτε ο πρώην συγκεντρωσιάρχης του κόμματος, Γ. Παναγιωτακόπουλος. Για την εξεύρεση υποψηφίων εργάζονται ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου και τα αδέλφια του, κυρίως ο Νίκος, ο βουλευτής Λάρισας Φ. Σαχινίδης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θ. Μωραΐτης, και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος. Καθοριστικές είναι οι συμβουλές που δίνουν προς αυτή την κατεύθυνση οι πρώην υπουργοί Δ. Ρέππας και Χ. Καστανίδης, οι οποίοι βλέπουν με πιο θετικό μάτι την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στα πολιτικά πράγματα με νέο κόμμα από ό,τι τις κινήσεις του Ευ. Βενιζέλου να συγκροτήσει τη Δημοκρατική Παράταξη με πρόσωπα που δοκίμασαν την τύχη τους συμμετέχοντας στην περίφημη «Ελιά» στη μάχη των ευρωεκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργό ρόλο στη συγκρότηση του νέου κόμματος έχουν ο πρώην γραμματέας Σ. Ξυνίδης, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, καθώς και πολλοί πρώην υπουργοί, από την «παλαιά φρουρά», όπως είναι οι Γ. Διαμαντίδης και Γρ. Νιώτης.
Μεταξύ των υποψηφιοτήτων που έχουν κλειδώσει για το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου είναι αυτές του πρώην αναπληρωτή εκπροσώπου Α. Τόλκα, του πρώην βουλευτή Φρ. Παρασύρη, του πρώην γραμματέα της Κ.Ε. Μ. Καρχιμάκη, του Δ. Διαμαντίδη, υιού του πρώην υπουργού Γ. Διαμαντίδη, της πρώην βουλευτού Α. Παπαθανάση, του πρώην βουλευτή Ν. Τσώνη, του υιού του σημερινού ανεξάρτητου βουλευτή Θ. Παραστατίδη, Φίλιππου, της πρώην βουλευτού Χ. Κεφαλίδου, της Β. Νοτοπούλου, του Α. Χατζόπουλου, του γιου του πρώην βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Στρατάκη, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, του πολιτευτή Β. Γιουματζίδη κ.ά.


Τα οφέλη που προσδοκά ο Αντ. Σαμαράς

Οταν ο Αντώνης Σαμαράς ισχυρίζεται ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, προκαλεί εύλογα ερωτήματα με τη συγκεκριμένη αναφορά του. Από πού μπορεί να πηγάζει άραγε αυτή η αισιοδοξία του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σοβαρό προβάδισμα και η διαφορά του από τη Ν.Δ. φαντάζει μη αναστρέψιμη; Την απάντηση μας την έδωσε πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, βαθύς γνώστης των εκλογικών διαδικασιών και προσεκτικός μελετητής των δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, δεν αποκλείει στις εθνικές εκλογές η Ν.Δ. να είναι πρώτη δύναμη από τα «διαβολικά» γεννητούρια της κάλπης.
Ο Α. Σαμαράς δεν ανησυχεί από την ίδρυση ενός κόμματος υπό τον Γ. Παπανδρέου, καθώς θεωρεί ότι θα κερδίσει χιλιάδες ψήφους που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Οι ψήφοι αυτές ήταν «αντιβενιζελικές», που σημαίνει ότι, ακόμη και αν διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος μπορεί και να μη μείνει εκτός Βουλής, καθώς τον ακολουθεί το «σκληρό» εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, εάν στη Βουλή εισέλθει και το «Ποτάμι», που επίσης αλιεύει ψήφους από την Αριστερά και τη ΔΗΜ.ΑΡ., τότε και από εκεί θα υπάρξει «αποδυνάμωση» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι, εάν στην επόμενη Βουλή εκπροσωπούνται το κόμμα Παπανδρέου, το κόμμα Βενιζέλου και το «Ποτάμι», ενώ η Ν.Δ. έχει «σώσει» την παρτίδα των εντυπώσεων σε επίπεδο διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε ως «δεύτερο» κόμμα μπορεί να λάβει διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Διότι αν ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει αυτοδυναμία και αρνηθεί να υποκύψει στους όρους των μνημονιακών κομμάτων, η κυβέρνηση θα σχηματιστεί χωρίς τη συμμετοχή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα