Σημίτης: "Δεν γνωρίζω τίποτα για τις παρανομίες των κατηγορουμένων"

Με τη Βίκυ Σταμάτη παρούσα στη διαδικασία μετά από αρκετό καιρό, ξεκίνησε η συνεδρίαση της δίκης του Ακη Τσοχατζόπουλου για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα ο Κώστας Σημίτης και ο Βαγγέλης Βενιζέλος μπήκαν στην αίθουσα τελετών του Εφετείου και δεν

προχώρησαν ούτε στην τυπική χειραψία της προηγούμενης φοράς με τον κατηγορούμενο υπουργό. Οι δύο άνδρες χρειάστηκε να περιμένουν να ολοκληρώσει την κατάθεσή του ένας άλλος μάρτυρας πριν κληθούν στο έδρανο προκειμενου να ερωτηθούν για την προμήθεια των υποβρυχίων και ΤΟΡ Μ1.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

Με πολιτικό όρκο ξεκίνησε η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. "Ηρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης, αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων", ανέφερε ο κ. Σημιτης.

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην ανάγκη για τέτοια ποσά στους εξοπλισμούς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε την υπόθεση στα Ίμια. " Δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί πετούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. Οταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ιμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων Δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επιπέδο της αναχαίτισης και ότι πρέπει να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι", είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Σημιτης έκανε αναφορά στην απόφαση του Ελσίνκι, όπου πλέον η χώρα δεν είχε ανάγκη για τόσα εξοπλιστικά προγράμματα. "Ειναι σημαντική αυτή η απόφαση. Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς. Συγκάλεσα λοιπόν την κυβέρνητική Επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠ.ΟΙΚ και πρότεινε αναβολή της αγοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρις δρχ. Ο κ.Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε, καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Διαφωνήσαμε και συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δις ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν, όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης".

Οταν επισημάνθηκε απο την έδρα οτι αυτα δεν αφορούν στα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1, ο κ. Σημίτης είπε πως "αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν".


Στη συνέχεια της καταθεσής του ο Κωστας Σημιτης ξεκαθάρισε οτι "μπορεί να χωρέσει στο ΚΥΣΕΑ,". Ο συνήγορος υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου παρενέβη και διευκρίνησε ότι δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο, με τον πρώην πρωθυπουργό να απαντά: "Δεν ισχυρίστηκα οτι αποδείχθηκε. Εδω παίζουν δύο πράγματα ρόλο. Το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως των αυτοκινήτων, αφού καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα για παραπανω ή παρακάτω. Αυτα δεν ειναι ελέγξιμα. Εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο στον υπουργό. Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω οτι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε".


ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΠΡ. Πως μπορεί να γίνει;
Σημίτης: Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που έστελαν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας, για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας.

ΠΡ: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;
Σημιτης: Όχι βέβαια δεν έχω καμία γνώση.

Σ.Σ

Keywords
Τυχαία Θέματα