Σχέδιο ανατροπής του Αντώνη Σαμαρά

Του Παναγιώτη Τζένου-Εφημερίδα Παραπολιτικά


Ενα οργιώδες παρασκήνιο, υπό το άγρυπνο βλέμμα Ουάσινγκτον, Βερολίνου, Βρυξελλών και αγορών, βρίσκεται σε εξέλιξη από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίσπευση του χρονοδιαγράμματος της Προεδρικής εκλογής. Με τον Σταύρο Δήμα να εμφανίζεται ήδη ως αουτσάιντερ στα μάτια ορισμένων ανεξάρτητων, αλλά και αρκετών «γαλάζιων» βουλευτών, τα γρανάζια του πολιτικού συστήματος στην Αθήνα

έχουν πάρει φωτιά.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών», μια ομάδα 10-15 βουλευτών, με προεξάρχοντες βουλευτές από την ομάδα των «8» και της ΔΗΜ. ΑΡ., ετοιμάζονται να καταθέσουν μέσα στην εβδομάδα έγγραφη πρόταση-έκπληξη για κυβέρνηση εθνικού σκοπού, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που διαφαίνεται με την εκλογή του Σταύρου Δήμα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, με δεδομένο ότι στην πρώτη ψηφοφορία για την Προεδρική εκλογή η κυβερνητική πρόταση δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πάνω από 160-170 βουλευτές. Η εν λόγω πρωτοβουλία, που θα υπογράφεται από τους ανεξάρτητους και άλλους βουλευτές θα προτείνει τα εξής:

1. Δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού, στα πρότυπα αυτής του Λ. Παπαδήμου, που θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με υποψήφιο ακόμα και τον κ. Στ. Δήμα. 2. Ρητή ημερομηνία εκλογών μέσα στο 2015, με καταληκτικό μήνα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. 3. Ορισμό νέου υπηρεσιακού πρωθυπουργού, με αντικατάσταση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα ολοκληρώσει και τη συμφωνία με την τρόικα για τα προαπαιτούμενα και τη νέα πιστωτική γραμμή.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ότι την πρόταση αυτή είναι έτοιμη να στηρίξει και μια ομάδα 10-15 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και μια ομάδα που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Π», πρόθεση των εχόντων την πρωτοβουλία είναι να καταθέσουν τη συγκεκριμένη πρόταση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 17 του μήνα, και αφού καταμετρηθούν λιγότεροι από 170 βουλευτές υπέρ του κ. Δήμα, κάτι που θα καταδείξει την αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των «180», προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Οπως λέγεται στις σχετικές συζητήσεις, αποστολή του νέου κυβερνητικού σχήματος, που θα επιδιωχθεί να στηριχθεί από όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα της Βουλής, θα είναι να διασφαλίσει συνθήκες σταθερότητας στη χώρα. Σχετικά με τον επικεφαλής του νέου κυβερνητικού σχήματος εξετάζονται διάφορα πρόσωπα, όπως ο Ελληνας επίτροπος της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί…
Η πρωτοβουλία αυτή, όπως είναι φυσικό, αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες πίεσης για την παρούσα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν δείχνει διατεθειμένος να αφήσει χώρο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δίλημμα της σταθερότητας που έθεσε προ ημερών ενώπιον της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Η σταθερότητα θα αμφισβητηθεί σε περίπτωση μη εκλογής του κυρίου Δήμα, καθώς τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αντίθετα, η συγκεκριμένη πρόταση την εξασφαλίζει, δεδομένου ότι οι όποιες διεργασίες θα γίνουν από την παρούσα Βουλή», αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν την εν λόγω εξέλιξη.
Η παραπάνω πρόταση αναμάνεται να τεθεί υπ’ όψιν και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, αν και προετοιμάζεται για εκλογές, διατυπώνει προβληματισμό για το γεγονός ότι μια κυβέρνηση υπό τον Αλ. Τσίπρα θα αναγκαστεί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να διαπραγματευθεί με την τρόικα. Υπενθυμίζεται το πλαίσιο των δύο μηνών που έχει θέσει το Eurogroup, που σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί υπό ασφυκτική πίεση να απαντήσει στο εάν θα συμφωνήσει με αυτά που οι προκάτοχοί του δρομολόγησαν. Να σημειωθεί ότι σε ανύποπτο χρόνο και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος (ο οποίος βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τη γραμμή Κουμουνδούρου), είχε θέσει το θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού, ενώ είναι γνώστης και των προτάσεων των ανεξάρτητων βουλευτών. Ο ίδιος ωστόσο τονίζει με νόημα σε συνεργάτες του ότι είναι μια δύσκολη παρτίδα πόκερ, με 24 μπαλαντέρ.


Ποιοι εμφανίζονται θετικοί για κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Θετικά στην παραπάνω εξέλιξη κινούνται μια σειρά από βουλευτές που ανήκουν στις τάξεις των ανεξάρτητων, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπέρ του εν λόγω σεναρίου τοποθετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με σχετική ανακοίνωσή του και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζονται θετικά στο ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και να διασφαλιστεί η σταθερότητα, οι βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Νικήτας Κακλαμάνης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιώργος Βλάχος, Γ. Καράμπελας, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιάννης Ιωαννίδης, Θεόδωρος Καράογλου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ζέττα Μακρή, Αλ. Κοντός, Δάνης Τζαμτζής, Γ. Κωνσταντόπουλος, Μιχάλης Ταμήλος και Ηλίας Βλαχογιάννης, ενώ κοντά στο εν λόγω σενάριο βρίσκεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Αντίστοιχα, από το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται θετικοί οι Φίλιππος Σαχινίδης και Φώφη Γεννηματά, από τη ΔΗΜ.ΑΡ. οι Νίκη Φούντα, Θ. Ψύρρας και Νίκος Τσούκαλης, ενώ από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου και Μ. Ανδρουλάκης.

Keywords
σαμαρας, σχεδιο, σταυρος δημας, εν λόγω, αβραμοπουλος, γιώργος παπανδρέου, ντορα μπακογιαννη, αθηνα, λύση, ψηφοφορία, παπαδημος, τροικα, νέα, ΠΑΣΟΚ, βουλη, δίλημμα, συριζα, εκλογες, τσιπρας, σημαίνει, καμμενος, παπανδρεου, υπουργοι, χατζηδακης, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, γκιουλεκας, κακλαμανης, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, σταυροι, φωτια, εκλογες 2015, ψαριανος, κομματα, βουλευτες, ημερομήνια, το θεμα, θεμα, πιεση, πλαισιο, αδυναμια, ανδρουλακης, βλαχος, βλεμμα, βρισκεται, γεγονος, γιώργος παπανδρέου, δεδομενο, δίλημμα, δειχνει, δοθει, εγγραφη, εβδομαδα, εν λόγω, εξελιξη, εφημεριδα, ιωαννιδης, κυβερνηση, λύση, μαξιμος, ματια, μητσοτακης, νικη, νικητας, νοημα, ντορα, ομαδα, ποκερ, σαχινιδης, σεναριο, σειρα, φυσικο, φουντα, φωφη, φωφη γεννηματα, χρηστος, ψηφοφορία, κωνσταντινος, δημητρης, ετοιμη, ευριπιδης, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, πληροφοριες, σημαίνει, ουασινγκτον, θετικα
Τυχαία Θέματα