Σαββαϊδου: Είναι ποινικό αδίκημα η κατάσχεση εσόδων του δημοσίου

Με σχετική ανακοίνωση, από την ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαίδου, στην οποία απευθύνει έκκληση προκειμένου να μην κατάσχονται τα έσοδα από τις εφορίες, επιβεβαιώνεται πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα του parapolitika.gr για τον ιδιώτη που διεκδίκησε από την εφορία την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου, έχοντας μάλιστα και σχετική εντολή κατάσχεσης.

Το πρωτοφανές περιστατικό όχι μόνο έφερε τα πάνω κάτω στην Α’ ΔΟΥ Αθηνών,

όπου απευθύνθηκε ο συγκεκριμένος πολίτης, αλλά φαίνεται ότι το θέμα λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, μετά την παρέμβαση της κ. Σαββάιδου και της αναπληρώτριας υπουργού οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όπως έγραψε χθες το parapolitika.gr ο ιδιώτης κατάφερε να αποσπάσει εισαγγελική εντολή προκειμένου να εισπράξει από το ελληνικό δημόσιο τα 35.000 ευρώ που του οφείλει.

Βρέθηκε όμως μπροστά στην κατηγορηματική άρνηση της διευθύντριας στην ΔΟΥ Κηφισίας και μετέβη στην Α' Αθηνών στην Ομόνοια όπου διευθυντής και ταμίας στην κυριολεξία "ταμπουρώθηκαν" προκειμένου να αποφύγουν τις εντολές που είχαν στα χέρια τους ο ενδιαφερόμενος και ο δικαστικός επιμελητής που τον συνόδευε. Προκειμένου να λάβουν οδηγίες ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Την υπόθεση ανέλαβαν να χειριστούν η Νάντια Βαλαβάνη και Κατερίνα Σαββαΐδου και επικαλέστηκαν το ακατάσχετο του ελληνικού δημοσίου με βάση τον Ν 4270. Ο εισαγγελέας, όμως, αντέταξε την απόφαση 819 του ΣτΕ του 2015 που δικαίωνε ιδιώτη που είχε προσφύγει πριν από 15 χρόνια.

Σήμερα, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου, με επίσημη ανακοίνωση της επιβεβαιώνει το γεγονός δίνοντας διευκρινίσεις για το ακατάσχετο των χρημάτων από τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι όσοι επιχειρήσουν να προβούν σε κατάσχεση κρατικών εσόδων ή κρατικών παγίων στοιχείων διεκδικώντας ικανοποίηση των απαιτήσεών τους από το κράτος διαπράττουν ποινικό αδίκημα και κινδυνεύουν με δίωξη.

Η κυρία Σαββαϊδου επικαλείται τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 81 του ν. 4270/2014 περί Δημοσίου Λογιστικού και επισημαίνει ότι «οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων που πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές ή τους ταμίες των Δ.Ο.Υ., τους ειδικούς ταμίες ή τα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) στα οποία έχει ανατεθεί η είσπραξη καθώς και το περιεχόμενο των χρηματοκιβωτίων των Δ.Ο.Υ. είναι ακατάσχετα». Επιπλέον, όπως επιχειρηματολογεί η γγ Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα, «όπως αυτό έχει ερμηνευτεί από τη θεωρία και κριθεί από την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων εξαιρούνται της κατάσχεσης ως πράγματα εκτός συναλλαγής, τα πράγματα που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα μέσα στέγασης και λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών (μηχανήματα, έπιπλα κ.α. που χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του έργου τους), και ως εκ τούτου είναι ακατάσχετα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη σήμερα, 05-06-2015 και ώρα 10η πρωινή στην Α΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών, κατά το οποίο δικαστικός επιμελητής με βάση τίτλο εκτελεστό κατά του Δημοσίου επιχείρησε να κατασχέσει τις εισπράξεις της ανωτέρω υπηρεσίας καθώς και τον εξοπλισμό αυτής, επισημαίνεται ότι, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός και με σκοπό τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, επικοινώνησε με την Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ., με την Αστυνομία, με τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έδωσε οδηγίες στην Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, κάτι που έγινε τελικά.
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή είναι αντίθετη με τις κείμενες διατάξεις καθώς:

α) Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 81 του ν. 4270/2014 περί Δημοσίου Λογιστικού «οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων που πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές ή τους ταμίες των Δ.Ο.Υ., τους ειδικούς ταμίες ή τα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) στα οποία έχει ανατεθεί η είσπραξη καθώς και το περιεχόμενο των χρηματοκιβωτίων των Δ.Ο.Υ. είναι ακατάσχετα».β) Σύμφωνα με το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα, όπως αυτό έχει ερμηνευτεί από τη θεωρία και κριθεί από την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων εξαιρούνται της κατάσχεσης ως πράγματα εκτός συναλλαγής, τα πράγματα που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα μέσα στέγασης και λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών (μηχανήματα, έπιπλα κ.α. που χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του έργου τους), και ως εκ τούτου είναι ακατάσχετα.Οι διατάξεις αυτές έχουν τεθεί προκειμένου να μην παρακωλύεται η λειτουργία των Δ.Ο.Υ. ενώ η παραβίασή τους ενέχει σύμφωνα με το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα, τον κίνδυνο διάπραξης ποινικού αδικήματος το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως».
Keywords
Τυχαία Θέματα