Ομάδα... Embassy εν δράσει

Των Θανάση Φουσκίδη και Ομήρου Ιθακησίου

«Mόνος του κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζουμε. Οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, αλλά είναι πια κοινός τόπος ότι πριν απ' όλα αυτά πρέπει όσο το δυνατόν περισσότεροι να συμφωνήσουμε σε δύ-τρία βασικά πράγματα », είναι το σχόλιο βουλευτή της ΝΔ στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο οποίος συμμετέχει ενεργά στις εσωτερικές ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα μετεκλογικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τον τρόπο αυτό, αποτυπώνεται ξεκάθαρα το τοπίο που έχει διαμορφωθεί αυτό το διάστημα στους

κόλπους των «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών που επιδιώκουν να οδηγήσουν την κομματική ηγεσία στην σύγκιλιση εκτάκτου συνεδρίου και κατ' επέκταση να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά. Ενδεικτικές της μορφής που παίρνουν οι σχετικές διεργασίες είναι η συγκρότηση της ομάδας των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που έδωσε για πρώτη φορά στίγμα την περασμένη Πέμπτη στην Αθηναϊκή Λέσχη, με πρωτοβουλία του Μάριου Σαλμά. Στην συγκεκριμένη συνάντηση, συμμετείχαν, εκτός του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Άννα Καραμανλή, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Βλάχος και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Μετά την μυστική αυτή σύναξη, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν πως το βράδυ της περασμένης Τετάρτης πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη μάζωξη της ομάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο «Embassy» στην πλατεία Μαβίλη (κάποιοι μάλιστα χαριτολογώντας υπενθυμίζουν πως βρίσκεται στην... γειτονιά του Κώστα Καραμανλή). Επρόκειτο ακριβώς για την ίδια σύνθεση, ενισχυμένη όμως αυτή την φορά, με την παρουσία του Κώστα Γκιουλέκα. Το γεγονός αυτό, καταδεικνύει την επιυθυμία των εν λόγω στελεχών να συντονίσουν από κοινού τηις κινήσεις τους και να καταστρώσουν σχέδιο δράσης αναλόγως βεβαίως και με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκε γι' ακόμη μια φορά η ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αλλαγής της του ιδεολογικοπολιτικού προφίλ του κόμματος και τηςλειτουργίας των κομματικών οργάνων ως προς το... «δημοκρατικότερο», καθώς και η διαδικασία συλλογής των 27 υπογραφών που απαιτούνται για να τεθεί θέμα αμφισβήτησης του προέδρου της ΝΔ. «Η ΝΔ του Άδωνι δεν μπορεί νας μας εκφράσει», είναιμ μια από τις χαρακτηριστικές ατάκες που ακούστηκαν σ' ένα μίνι πηγαδάκι που σχηματίστηκε μετά την συνάντηση της Τετάρτης. Ωστόσο, όπως διαμηνύουν στελέχη πέριξ των αμφισβητιών,οι υπογραφές δεν είναι το μείζον σ' αυτή την φάση, αφού ακόμη και να βρεθούν οι «27», θεωρείται πολύ δύσκολη η υιοθέτηση των απόψεών τους από επιπλέον 12 βουλευτές -συνολικά 39 δηλαδή- που απαιτούνται για να περάσει η πρόταση διεξαγωγής συνεδρίου από την ΚΟ.

«Η συγκέντρωση των υπογραφών μπορεί να μην οδηγήσει με βεβαιότητα σε συνέδριο, ωστόσο, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο κομμάτι των εντυπώσεων και του κλίματος που υπάρχει εντός της ΝΔ αυτό το διάστημα», υπογραμμίζουν οι εν λόγω κύκλοι. Ως εκ τούτου, οι «γαλάζιοι» εσωκομματικοί αμφισβητίες προσανατολίζονται στην εφαρμογή του ενός μοντέλου τύπου Έβερτ. Δηλαδή, μέχρι νεωτέρας, και δεδομένης της κρίσιμης για την χώρα συγκυρίας, τα σχέδια για ευθεία μομφή κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνούν σε δεύτερο πλάνο με την επικρατούσα άποψη νά κάνει λόγο για σταδιακή αποδόμησή του σε ένα εύλογο βάθος χρόνου. Πάντως, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλείονται πιο δυναμικές ενέργειες το επόμενο διάστημα, και δη μετά το Πάσχα αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορέσει τελικά να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να ξεπεράσει τις εσωκομματικές έριδες, η ΝΔ δεν θα είναι -υπό την παρούσα ηγεσία- σε θέση να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.

«Αν δεν έχουμε αναζητήσει τα αίτια της ήττας, δεν θα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο και να πείσουμε εκ νέου τους πολίτες», σημειώνουν οι υπέρμαχοι της άποψης αυτής. Εξάλλου, ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν στις δύο συναντήσεις της ομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί και στην επόμενη (που είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας), ήταν ο συντονισμός δράσεων ακόμη και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εκπομπή όσο το δυνατόν πιο ισχυρού μηνύματοες τόσο στο εσωκομματικό πεδίο, όσο και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η υπερψήφιση της συμφωνίας που με βάση τις εκτιμήσεις της ομάδας θα επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ανεξαρτήτως των διαρροών του συστήματος Σαμαρά που κάθε άλλο παρά αποκλείει την υιοθέτηση αρνητικής στάσης από τη ΝΔ στην αντίστοιχη ψηφοφορία. "Όπως και να'χει θεωρούν ότι το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι να βρεθεί άκρη με τους δανειστές κι έτσι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε διαδικασίες διαδοχής", λέει έμπειρος κομματικός παράγοντας που συνομιλεί μ' ένα ευρύ φάσμα "γαλάζιων" βουλευτών.

Για τον λόγο αυτό ακριβώς, όπως επισημαίνουν συνομιλητές των προαναφερθέντων βουλευτών, σ΄αυτή την φάση προέχει η εμβάθυνση της συνολικής δράσης αυτού του πυρήνα και στην συνέχεια θα τεθούν σε τροχιά οι κινήσεις για για την διεύρυνσή του.

Ταυτόχρονα, τα μέλη της ομάδας του «Embassy», πραγματοποιούν παράλληλες συναντήσεις είτε μεταξύ τους, είτε με άλλος βουλευτές και στελέχη της ΝΔ ανά δύο ή τρία άτομα, συζητώντας για τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Ένα από τα κεντρικά ζητούμενα βεβαίως, είναι και οι διαθέσεις του Κώστα Καραμανλή έναντι της εν λόγω κινητικότητας, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει ενημερωθεί εκτενώς για τις προθέσεις και τις σκέψεις των βουλευτών που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις. «Ο Καραμανλής μιλάει με όλους και όλοι μιλούν με τον Καραμανλή. Είναι λογικό λοιπόν να έχσει γνώση γνώση για τέτοιου είδους κινήσεις ειδικά από την στιγμή που όπως είναι πανθομολογούμενο είναι αυτός που έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι για της εξαλέξεις στα εσωτερικά της ΝΔ» τονίζουν οι γνωρίζοντες τα μετεκλογικά «γαλάζια» παρασκήνια. Φυσικά, όπως συμβαίνει και γενικότερα αυτό τον καιρό, ο πρώην πρωθυπουργός κρατά στάση αυστηρής ουδετερότητας διατηρώντας κλειστά τα χαρτιά του.

Ο Κυριάκος και ο παράγων Μαριέττα

Στη λογική αυτή κινείται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που όμως εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από τις πρωτοβουλίες αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά έψς ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτό δεν σημαίνει, λένε οι συνεργάτες του "γαλάζιου" κοινοβουλευτικού, ότι θα στηρίζει στο 100% την κομματική γραμμή αν διαφωνεί. ΑΆλλωστε οκ. Μητσοτάκης, αλλά και οι βουλευτές που έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του, θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν την ΝΔ στον δρόμο του «κέντρου» ακόμη και αν η ηγεσία έχει διαφορετική άποψη, κρατώντας το τιμόνι. δεξιά. Ο κ. Μητσοτάκης την ίδια στιγμή συναντάει κόσμο από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, κλείνει προβλήματα με κομματικά στελέχη από το παρελθόν και ετοιμάζεται όταν και εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας να τη διεκδικήσει. Όλα αυτά, τα συζήτησε και την περασμένη Τρίτη με την Ντόρα Μπακογιάννη, όταν συνέφαγαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσία της αδελφής τους Κατερίνας.

Την ίδια στιγμή σε νέες βάσεις τοποθετεί την εσωκομματική δραστηριότητά της και η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία τις προηγούμενες ημέρες γνωστοποίησε σεσυνομιλητές της την πρόθεσή της να παρουσιάσει κείμενο Αρχών και θέσεων για το μέλλον της παράταξης, ζητώντας την στήριξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κομματιού του στελεχιακού δυναμικού. Αξιπρόσεκτη κινητικότητα εξακολυθεί να αναπτύσσει και η ομάδα των 7 νέων βουλευτών (Βασίλης Κικίλιας, Χρίστος Δήμας, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκη Αραμπατζή, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Σκρέκας και Κώστας Βλάσης) που "ζυμώνονται" σε διάφορα αθηναϊκά στέκια, αναζητώντας κοινό βηματισμό στα εσωκομματικά. Ωστόσο, αν και κυρίως από την πλευρά του Χ. Δήμα, τέθηκε θέμα ανάληψης πιο δυναμικής δράσης (ακόμη και εμπλοκής στην διαδικασία συλλογής υπογραφών για σύγκλιση συνεδρίου), αποφασίστηκε τελικώς να τηρηθεί στάση αναμονής μέχρι να φανεί φως στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα