Οι Εσθονοί ψήφισαν υπέρ της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ


Οι Εσθονοί, ανήσυχοι για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας, ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά τα κόμματα αυτά θα πρέπει τώρα να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία απέναντι στη φιλορωσική αντιπολίτευση.

Το κεντρώο κόμμα της Μεταρρύθμισης, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στο Ταλίν μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες, κέρδισε

30 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου. Δεύτερο ήρθε το κόμμα του Κέντρου, που τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου και υποστηρίζεται από τη σημαντική ρωσόφωνη μειονότητα. Κέρδισε 27 έδρες, αλλά θα παραμείνει απομονωμένο στο κοινοβούλιο, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι σοσιαλδημοκράτες, σύμμαχοι των κεντρώων στην απερχόμενη κυβέρνηση, κέρδισαν 15 έδρες και οι συντηρητικοί του IRL οι οποίοι υποστήριζαν τον δικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, κέρδισαν 14. Δύο νέα κόμματα έκαναν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο: οι φιλελεύθεροι (8 έδρες) και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (7 έδρες), που τάσσεται κατά της μετανάστευσης.

Ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο Σβεν Μίκσερ, δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να σχηματίσει έναν συνασπισμό με το κόμμα της Μεταρρύθμισης και πως αυτός ο συνασπισμός θα μπορούσε να αριθμεί τρία μέλη, δηλαδή να περιλάβει πιθανόν το συντηρητικό κόμμα IRL. "Συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, κάθε κόμμα θέλει να εφαρμόσει τις ιδέες του. Στη διάρκεια του έτους που παρήλθε, κάναμε πολλά καλά πράγματα", δήλωσε.

Χθες, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος της Μεταρρύθμισης Τάαβι Ρόιβας, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να σχηματίσει συνασπισμό με το φιλορωσικό κόμμα του Κέντρου, απάντησε "ασφαλώς όχι".

"Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη το γεγονός πως μέχρι τώρα είχαμε μια καλή συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες σε όλα τα επίπεδα και προφανώς θα μιλήσω πρώτα μαζί τους. Είναι επίσης σαφές πως αυτή τη φορά δεν θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση δύο κομμάτων", επισήμανε ο Ρόιβας.
"Μπορούμε να παραδεχθούμε πως το κόμμα της Μεταρρύθμισης θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση", δήλωσε ο Άτο Λομπγιάκας, αρθρογράφος της εσθονικής εφημερίδας Postimees."Αναφορικά με το φιλοδυτικό προσανατολισμό της Εσθονίας, η δέσμευση έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονη", μετά την ενίσχυση της δεξιάς πτέρυγας στο κοινοβούλιο με την είσοδο σ' αυτό δύο νέων κομμάτων, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μια άλλη αναλύτρια, την Ανίκα Ουντελέπε της ομάδας σκέψης Praxis, οι φιλελεύθεροι μπορεί επίσης να συμμαχήσουν με το κόμμα της Μεταρρύθμισης "δεδομένης της ιδεολογίας τους".

Η προσάρτηση της Κριμαίας και οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία παρακολουθούνται από κοντά σ' αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία πήρε διαζύγιο από την ΕΣΣΔ το 1991 και το ένα τέταρτο του 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων της είναι ρωσόφωνοι.
Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στα εσθονικά σύνορα μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία ενίσχυσαν τους φόβους αυτών που αποδίδουν στο Κρεμλίνο την πρόθεση να αποσταθεροποιήσει πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης.

Μέσα σ' ένα πλαίσιο περιφερειακών εντάσεων, ο Τάαβι Ρόιβας, ο οποίος στην ηλικία των 35 ετών είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός της ΕΕ, είχε ενώσει τη φωνή του με αυτές των ομολόγων του της Λετονίας και της Λιθουανίας για να ζητήσουν μια αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ ως απάντηση στην παρουσία του ρωσικού στρατού κοντά στα σύνορά τους.

Η Ατλαντική συμμαχία ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία μιας δύναμης "Αιχμή του δόρατος" που θα περιλαμβάνει 5.000 άνδρες και έξι κέντρα διοίκησης στην περιοχή, ένα από τα οποία στην Εσθονία.
Η υποστήριξη προς το κόμμα του Κέντρου εξηγείται από τη δημοτικότητα αυτού του κόμματος στους κόλπους της ρωσόφωνης μειονότητας της Εσθονίας, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ το 2004 και από το 2011 είναι μέλος της ευρωζώνης.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το κόμμα του Κέντρου, το οποίο ερχόταν πρώτο σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, είχε προτείνει τον τριπλασιασμό του ελάχιστου μισθού ώστε να φθάσει στα 1.000 ευρώ και τη μείωση των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, προκαλώντας μια ζωηρή συζήτηση σ' αυτή τη βαλτική χώρα που εφαρμόζει εδώ και καιρό μια πολύ αυστηρή πολιτική λιτότητας.
Στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ένας εσθονός ψηφοφόρος στους πέντε ψήφισε μέσω του Ίντερνετ. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 63,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα