Οι 35 πρόωρες συντάξεις που καταργούνται

Μεγάλες είναι οι ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό με το νέο σχέδιο να κρύβει πολλές αλλαγές στο σύστημα των Ταμείων που επικρατούσε μέχρι σήμερα. Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, σχεδιάζεται η κατάργηση πρόωρων συντάξεων σε 35 κατηγορίες, ενώ επαναπροσδιορίζονται τα όρια ηλικίας σε όλα τα Ταμεία.

Είναι προφανές ότι το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία για να συνεχίσουν την χρηματοδότησης της χώρας μας. Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας προκύπτουν βασικά ερωτήματα

για τους Έλληνες ασφαλισμένους που ζητούν απαντήσεις.

Τι θα προβλέπουν οι μεταρρυθμίσεις, ποιοι θα επιβαρυνθούν με έως και 17 χρόνια δουλειάς, και τέλος που θα είναι αυτοί που θα αποφύγουν τις επερχόμενες αλλαγές; Σύμφωνα με το δημοσίευμα με τη ρύθμιση αυτή "χαμένες" θα είναι οι μητέρες με ανήλικο τέκνο,

Με το σχέδιο που επεξεργάζονται οι δανειστές με την ελληνική κυβέρνηση η ηλικία εξόδου των ασφαλισμένων στη σύνταξη να ξεκινά από τα 62.Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν μια κι έξω από το 2016 ή αν για όσους έχουν ήδη περισσότερα από 37 έτη εργασίας θα δοθεί μεταβατική περίοδος, ώστε να μην πάνε απότομα από τα 59 έτη στα 62 για σύνταξη.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας εξαιρούνται:

Ασφαλισμένοι στα βαρέα για έξοδο με 10.500 ημέρες, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται με ανάπηρο μέλος στην οικογένειά τους

Οι αγρότες, όπου το όριο ηλικίας για σύνταξη είναι 67 ή 62 έτη αν έχουν συνολικά 40 χρόνια ασφάλισης (και με διαδοχική σε άλλα ταμεία) χωρίς να προβλέπεται μειωμένη σύνταξη.

Τέλος να αναφέρουμε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων δεν αποκλείεται να μπει και το ζήτημα της κατάργησης των διατάξεων της πλασματικής πενταετίας στην πραγματική υπηρεσία των ένστολων, με εξαίρεση τους ιπτάμενους και όσους υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις.

Στις παραπάνω κατηγορίες είναι οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ-Τράπεζες και ειδικά ταμεία ασφάλισης, στο ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ-ΤΣΑΥ-Ταμείο Νομικών) και ΟΑΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα