Οι business τεσσάρων πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ

Του Σωτήρη Πίκουλα-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Μακριά πλέον από τον χώρο της πολιτικής, στελέχη που κάποτε ήταν πρωτοκλασάτα, ειδικά την εποχή της παντοδυναμίας του Γιώργου Παπανδρέου έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους. Ορισμένοι κάνουν και τις δικές τους μπίζνες κι έχουν χαράξει νέο δρόμο στη ζωή τους.


ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Σύμβουλος αειφόρου ανάπτυξης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση

του Γιώργου Παπανδρέου, και πιο παλιά, σύμβουλος υπουργών «τρέχει» μια συμβουλευτική εταιρεία για θέματα οικονομικής και αειφόρου ανάπτυξης, ενέργειας, καινοτομίας και ποιοτικών προϊόντων. Ουσιαστικά, συμβουλεύει εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν σε ενεργειακά πρότζεκτ. Επίσης, παραμένει σύμβουλος στα Ηνωμένα Εθνη, σε προγράμματα περιβαλλοντικά, όπως, για παράδειγμα, στο action plan για τη «Μεσογειακή στρατηγική για αειφόρο ανάπτυξη, 2015-2030». Πλέον, ως πρόεδρος και του Ελληνικού-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, προάγει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μεταξύ Ελλάδας και Λευκορωσίας, Καζακστάν, Αρμενίας, Κιργιστάν και Ρωσίας.

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό το Συμβούλιο, με επικεφαλής τον ίδιο, πήρε μέρος στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ της Αστάνα στο Καζακστάν, όπου αποφασίστηκαν η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και εκδηλώσεων και η εν γένει ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Αλλωστε, ο κ. Κουβέλης από παλιά είχε διακρίνει σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ανατολή και ειδικά στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.


ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ασχολείται με το κοινοτικό Δίκαιο

Από όταν παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει κάνει στροφή στα επαγγελματικά της και απέχει από την πολιτική. Πλέον έχει δικηγορικό γραφείο στην οδό Σόλωνος, όπου ήταν και το πολιτικό της γραφείο. Ασχολείται με τη συμβουλευτική δικηγορία, δηλαδή προσφέρει νομικές συμβουλές σε επιχειρήσεις που προτίθενται να κάνουν επενδύσεις και θέλουν οι δράσεις τους να είναι σύννομες με το κοινοτικό Δίκαιο.

Δεν παρίσταται σε αίθουσες δικαστηρίων, απλώς ελέγχει τη νομιμότητα των επενδυτικών σχεδίων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την πορεία τους. Η εμπειρία της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στο ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι μεγάλη. Μεταξύ άλλων, ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και στη συνέχεια ορίστηκε αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου του Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν στις Βρυξέλλες (1995-1999). Λέγεται ότι ο κ. Παπουτσής δεν έκανε τίποτα αν δεν συμβουλευόταν την κ. Ξενογιαννακοπούλου. Η ίδια, πριν από έναν χρόνο, είχε συμμετάσχει σε πρόγραμμα ενίσχυσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη Βοσνία.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ

Ελέγχει την ελληνικότητα προϊόντων

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, φεύγοντας από το υπουργείο δεν σκέφτηκε και πολύ πού θα απασχολείτο. Εχοντας πάρει σύνταξη ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο, διδάσκει πλέον μόνο σε ένα μεταπτυχιακό και ασχολείται με το Ερευνητικό Κέντρο που βρίσκεται στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης. Εχει δική του ερευνητική μονάδα, αποτελούμενη από 400 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως τεχνολόγους τροφίμων, χημικούς μηχανικούς, βιολόγους, γιατρούς, γεωπόνους κ.ά. Η συγκεκριμένη μονάδα ουσιαστικά εφαρμόζει τις γνώσεις της στη γεωργία και στον έλεγχο των τροφίμων, δηλαδή εξετάζει το DNA τους, ελέγχει και πιστοποιεί τη γνησιότητά τους (ΠΟΠ, βιολογικά κ.λπ.). Για παράδειγμα, μπορεί να εξακριβώσει αν ένα φασόλι είναι βιολογικό ή αν μια φέτα συγκεκριμένης προέλευσης είναι αυθεντική. Ποια είναι η πελατεία του Ερευνητικού Κέντρου; Μεγάλοι έμποροι, αλυσίδες σουπερμάρκετ κ.λπ. που ζητούν από το κέντρο να διαπιστώσει εάν τα προϊόντα που θέλουν να βάλουν στο ράφι τους είναι αυθεντικά. Το κέντρο στην Ελλάδα έχει αποκλειστικότητα ως προς την πιστοποίηση και μεγάλο μέρος των εσόδων του το επανεπενδύει στην έρευνα.


ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ

Στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Ο Σπύρος Βούγιας έχει δύο βασικές ασχολίες. Η πρώτη είναι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου εργάζεται ως καθηγητής συγκοινωνιολόγος, και η δεύτερη στο ευρωπαϊκό έργο «Nodes» (Νέα Εργαλεία για τον Σχεδιασμό και τη Λειτουργία Αστικών Σταθμών Μετεπιβίβασης), του οποίου είναι επικεφαλής. Το «Nodes» έχει χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν μέσω του ΣΑΣΘ (Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) και ουσιαστικά είναι η μελέτη του κ. Βούγια για τους χώρους μετεπιβίβασης όταν θα ολοκληρωθεί το μετρό στη συμπρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, ο ίδιος έχει προτείνει στο ένα άκρο της υπό κατασκευή γραμμής, στη Μίκρα, να δημιουργηθεί ένας υπέργειος σταθμός πάρκινγκ και να μεταφερθεί η αφετηρία όλων των λεωφορείων, που θα οδηγούν στον εκεί σταθμό. Ετσι, θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος χώρος, από τον οποίο θα προκύψουν οφέλη εάν λειτουργήσει και ένα μεγάλο εμπορικό, τύπου mall. Η έρευνα αυτή θα δοθεί σε λίγο καιρό στην Αττικό Μετρό και, εφόσον ξεκολλήσουν τα έργα, θα πάρει σάρκα και οστά, γεγονός που θα διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Θεσσαλονικείς, μειώνοντας αισθητά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα