Στουρνάρας: Διαπραγμάτευση δεν γίνεται με απειλές

Μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και οι αποφάσεις για μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προϋποθέτουν την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος και δεν μπορεί να ληφθούν άμεσα υπό την πίεση των εκλογικών αποτελεσμάτων, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας παρουσία του πρωθυπουργού στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

«Τα

αποτελέσματα αυτά, σε συνδυασμό με την επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και την αναμενόμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, θα μας επιτρέψουν να αρχίσουμε να μειώνουμε προσεκτικά τα έκτακτα φορολογικά βάρη, που αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε για να μην οδηγηθούμε στον όλεθρο. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα καθόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση. Αυτά είναι τα εργαλεία για επιτυχημένη διαπραγμάτευση και όχι οι κενές απειλές προς τους εταίρους μας και τα ανεδαφικά και άνευ ουσίας λόγια» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μία μέρα μετά το «θρίλερ» περί της παραμονής ή αποχώρησής του από το υπουργείο Οικονομικών, ο κύριος Στουρνάρας εμφανίστηκε προσηλωμένος στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Όπως ανέφερε, από εδώ και στο εξής δύο είναι οι βασικότερες προτεραιότητες για την χώρα:

- Η πρώτη είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η σχετική απόφαση, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 5ης Μαΐου, θα ληφθεί στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο, και αφού περατωθούν οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) των συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κύριος Στουρνάρας προειδοποίησε όμως ότι θα είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση, μετά την ενίσχυση των κομμάτων στην Ευρώπη που δηλώνουν αντίθετα στις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και αμοιβαιότητας.

- Η δεύτερη είναι να δοθεί ανάσα στην οικονομία και την κοινωνία, με «κλειδί» τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, που θα απελευθερώσουν πόρους. Εφόσον η χώρα μπαίνει σε τροχιά Ανάπτυξης, ο κ.Στουρνάρας εκτιμά ότι θα απελευθερώνει σταδιακά όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της και θα μπορέσει η κυβέρνηση προσεκτικά και μεθοδικά, να εξαλείφει «τα πλέον επώδυνα από εκείνα τα έκτακτα μέτρα, που επέβαλαν οι κρίσιμες δημοσιονομικές συνθήκες που αντιμετώπισε η πατρίδα μας».

Όπως παραδέχτηκε «πολλά από τα μέτρα αυτά ελήφθησαν υπό την πίεση των απόλυτων χρηματοδοτικών περιορισμών που βίωσε η χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί το μοιραίο. Σήμερα όμως έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες. Πυξίδα μας είναι η ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προσπάθεια σταδιακής μείωσης των μεγάλων φορολογικών βαρών που κλήθηκαν να σηκώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι συνεπείς φορολογούμενοι, σε συνάρτηση πάντα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

Ο κύριος Στουρνάρας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της τελευταίας διετίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μετατρέψαμε τα δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που μας στοιχειώνανε για δεκαετίες, σε πλεονάσματα. Εξαλείψαμε δηλαδή τα πρωτογενή αίτια της υπέρ-χρέωσής μας. Με την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ το 2013 σε σχέση με τον αρχικό μηδενικό στόχο, και με την προβλεπόμενη και φέτος υπερ-απόδοση σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο, μπορούμε να πούμε ότι πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σημαντικά μέχρι το 2020, έχει ήδη επιτευχθεί. Το δε υπόλοιπο 15% αναμένεται να επιτευχθεί, με την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε και τις θετικές επιπτώσεις τους στα δημοσιονομικά αποτελέσματα, και κυρίως, με τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, η οποία έχει πολλά, μα πάρα πολλά, περιθώρια βελτίωσης».

Στο πεδίο των ελαφρύνσεων, υπογράμμισε ότι ήδη έχουν ληφθεί τα πρώτα στοχευμένα μέτρα, ως αποτελέσματα της καλύτερης, από την αναμενόμενη, δημοσιονομικής επίδοσης, όπως:

• Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

• Η θεσμοθετημένη από 1η Ιουλίου φέτος μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους.

• Η θεσμοθετημένη μείωση πολλών φόρων υπέρ τρίτων που επιβάρυναν επιχειρήσεις και καταναλωτές.

• Η αποφυγή εισφοράς 0,5% επί του τζίρου σε όλες τις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβανόταν σε προηγούμενη συμφωνία με τους εταίρους μας, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, η οποία θα επιβάρυνε σημαντικά το κόστος των επιχειρήσεων.

• Η χορηγηθείσα δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, να μην προκαταβάλουν το ΦΠΑ, που δεν έχουν εισπράξει ακόμη.

• Η σημαντική μείωση του ύψους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου (κατά 50% εντός του 2013 ή κατά 4,7 δις ευρώ).

• Η αύξηση των επιστροφών φόρων που το πρώτο τετράμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν στα 906 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τόσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (που ήταν 325 εκατ. ευρώ) όσο και έναντι του στόχου (που ήταν 475 εκατ. ευρώ).

• Ο τριπλασιασμός του ποσού επιστροφής ΦΠΑ, προς επιχειρήσεις (κυρίως εξαγωγικές), το 2013 (1,6 δισ. ευρώ) σε σχέση με το 2012 (0,5 δισ. ευρώ), με σημαντική βελτίωση του αριθμού των διεκπεραιωμένων σχετικών υποθέσεων (13.000 το 2013 σε σχέση με 8.000 το 2012)

• Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο κύριος Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «ο μείζων κυβερνητικός στόχος για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας γίνεται επίσης πραγματικότητα: Όλοι οι διαθέσιμοι δείκτες καταδεικνύουν ότι και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, μετά από έξι χρόνια ύφεσης θα έχουμε θετικό αναπτυξιακό πρόσημο φέτος και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια», τονίζοντας πως δεν είναι «τυχαίο ή συγκυριακό» το φαινόμενο αλλά αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων και της υπερπροσπάθειας του ελληνικού λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα