«Να προχωρήσουμε ενωμένοι στο μονοπάτι της ανάπτυξης»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ παροτρύνει το πολιτικό σύστημα να αποφύγει τις εκλογές, που θα είναι καταστροφικές για την οικονομία

Δίνουμε ραντεβού στο τουριστικό περίπτερο της «Ελιάς», στη Βέροια. Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ταξιδεύει τακτικά στην πρωτεύουσα

της Ημαθίας διότι εκεί δραστηριοποιούνται οι συνέταιροί του στην εταιρεία εμπορίας τροφίμων M Trade Solutions. Ο Γιώργος και ο Χρήστος Μπίκας, οι οικοδεσπότες μας στο εστιατόριο «Mansa» όπου καθόμαστε, έκαναν μια επένδυση 2.000.000 ευρώ, ανακαινίζοντας εκ βάθρων έναν πολυχώρο που είχε παρακμάσει. Προσέλαβαν περίπου πενήντα άτομα και έδωσαν νέα πνοή στην πόλη. Επίσης, δημιούργησαν ένα γαστρονομικό εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών. Για του λόγου το αληθές, παραγγέλνουμε μια πράσινη σαλάτα με μαρούλι, σγουρό, iceberg, λόλα, ρόκα, κρουτόν, σταφίδες, παρμεζάνα και ντοματίνια, μια μοτσαρέλα βουβαλίσια με πέστο και δύο σπαλομπριζόλες από μοσχάρια Βερμίου. Συνοδεύουμε το γεύμα μας με ερυθρό οίνο «Paliokalias» του Δαλαμάρα.

Ρωτώ τον συνομιλητή μου πώς βλέπει την οικονομική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. «Είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στην πρωτεύουσα, λόγω της πρωτογενούς παραγωγής και γενικότερα της εξωστρέφειας. Εάν μελετήσει κανείς τα στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών από το 2009 έως το 2012, θα δει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν ένα μικρό θαύμα. Τούτο βεβαίως δεν οφείλεται σε βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά είναι αποτέλεσμα υπερπροσπάθειας από την πλευρά των ίδιων των επιχειρήσεων». Φέρνει το παράδειγμα ενός τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού, της «Venus», που εξάγει το 100% των προϊόντων του, κυρίως κομπόστες φρούτων, ζελέ και φρουτοσαλάτες. «Κατάφεραν να τοποθετηθούν σε επώνυμες αλυσίδες της Αγγλίας και της Γαλλίας, συνδυάζοντας τις ανταγωνιστικές τιμές με την καλή ποιότητα», τονίζει.

Από την άλλη, δείχνει ανήσυχος γιατί δεν προχωρούν με γοργό ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις. «Δυστυχώς, το λεγόμενο πολιτικό κόστος, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ήταν η τροχοπέδη. Αποτελεί, όμως, πλέον μονόδρομο για το 2014, μετά τις ατέλειωτες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός, που έφεραν το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα». Του ζητώ να γίνει πιο συγκεκριμένος. «Πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, μια σταθερότητα τουλάχιστον για μία πενταετία στη φορολογική πολιτική, με ανταγωνιστικό φορολογικό συντελεστή, flat tax rate 15%, που το προτείναμε στον πρωθυπουργό και το αποδέχθηκε, και ασφαλώς ο εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης».

Η επόμενη ερώτηση έχει σχέση με την πολιτική κατάσταση της χώρας. «Τα κόμματα οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να επιδείξουν ωριμότητα και να μην παρασυρθούν σε μια πλειοδοσία λαϊκισμού, το οποίο είναι εύκολο να κάνουν σε μια προεκλογική χρονιά. Η αγορά ήταν πάντοτε αντίθετη στις πρόωρες εκλογές, που όποτε έγιναν ήταν καταστροφικές για την οικονομία. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε το πλεόνασμα και να προχωρήσουμε ενωμένοι στο μονοπάτι της ανάπτυξης, την οποία περιμένουμε από το ’12». Ζητώ τη γνώμη του για τον Αντώνη Σαμαρά. «Υποστηρίζω την προσπάθεια του πρωθυπουργού, ο οποίος νυχθημερόν εργάζεται προς την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει, αλλά συχνά-πυκνά δεν χαίρει της ανάλογης βοήθειας από τα εκτελεστικά όργανα». Η άποψή του για την αναγκαστική συγκατοίκηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ είναι ότι «ελπίζω να μακροημερεύσει, διότι ο τόπος και η οικονομία δεν αντέχουν πειραματισμούς». Συνειρμικά επισημαίνει ότι υπήρξαμε 100% πειραματόζωα της κρίσης και ότι το σχέδιο διάσωσης από το ΔΝΤ, που ετοίμασε κρυφά ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, όπως ομολόγησε ο τελευταίος, υπήρξε αντίθετο με την ευρωπαϊκή πολιτική και ταφόπλακα της εξόδου από την κρίση. Η Χρυσή Αυγή για τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και αντιπρόεδρο των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων αποτελεί «ένα νοσηρό φαινόμενο, διότι οι περισσότεροι που την ψηφίζουν δεν υποστηρίζουν τις ιδέες της, απλώς αντιδρούν μέσω αυτής».

Την ώρα που έρχεται το επιδόρπιο, μια τοπική σπεσιαλιτέ, το ρεβανί Βέροιας με παγωτό μόκα, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. «Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και αφού σπάσαμε όλα τα ρεκόρ αρνητικών οικονομικών δεικτών, μπαίνουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Βρισκόμαστε επιτέλους στο τελευταίο στάδιο της κρίσης και οι απίστευτες θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός φέρνουν τα ποθητά αποτελέσματα. Η μπάλα είναι πλέον στους εταίρους μας. Εμείς φέραμε εις πέρας αυτό που μας ζήτησαν. Τώρα είναι η σειρά τους να αποδείξουν τη δική τους φερεγγυότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα