Κροατία: ''Να κοπούν οι συντάξεις σε συνεργάτες των ναζί''

Το εβραϊκό Κέντρο Σίμον Βίζενταλ ζήτησε από την Κροατία να σταματήσει τη χορήγηση συντάξεων σε πρώην μέλη των Ουστάσι, δυνάμεων του κροατικού καθεστώτος - μαριονέτας της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Έχοντας υπόψη τα ειδεχθή εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ουστάσι στο αυτοαποκαλούμενο Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας, μια τέτοια πολιτική είναι εξ ορισμού λανθασμένη», ανέφερε ο Εφραίμ Ζούροφ, εκπρόσωπος του Κέντρου Βίζενταλ, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της

Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Η χορήγηση συντάξεων σε πρώην μέλη των Ουστάσι αποτελεί μια κατάφωρη προσβολή στα θύματα, τις οικογένειές τους και σε όλους τους αξιοπρεπείς Κροάτες, πρόσθεσε ο κ. Ζούροφ.
Η Κροατία χορηγεί περίπου 10.000 τέτοιες συντάξεις, το ετήσιο κόστος των οποίων ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Ζούροφ κάλεσε την κροατική κυβέρνηση «να λάβει μέτρα για να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν αυτήν την πολιτική και να απαλλάξει έτσι την Κροατία από την ντροπή να ανταμοίβει εκείνους που διέπραξαν κάποια από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το 1993, δύο χρόνια μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Κροατία τροποποίησε νόμο προκειμένου να χορηγήσει συντάξεις στους πρώην Ουστάσι, αλλά και στους βετεράνους στρατιώτες του φιλοναζιστικού κροατικού καθεστώτος. Στα χρόνια του πολέμου, οι Ουστάσι σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους, Τσιγγάνους και αντιφασίστες Κροάτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα