Η "συνιστώσα" του Μάκη Βορίδη στη Νέα Δημοκρατία

Του Θανάση Φουσκίδου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Ισχυρό στίγμα στα εσωκομματικά δρώμενα της Ν.Δ., αλλά και στη διαδικασία των ζυμώσεων της ευρύτερης Κεντροδεξιάς δίνει εκ νέου ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό ξεδιπλώνει μια πολυεπίπεδη και έντονη δράση, με φόντο το κρίσιμο πολιτικό διάστημα στο οποίο έχει εισέλθει η χώρα. Ωστόσο, η κινητικότητα που αναπτύσσει ο υπουργός Υγείας δεν έχει χαρακτήρα μονομερών ενεργειών, αλλά εν πολλοίς συνιστά αποτέλεσμα αντίστοιχων συζητήσεων με το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλωστε, για

τους γνωρίζοντες τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία ήταν απολύτως βέβαιο πως, από τη στιγμή που τα σχέδια περί επανένωσης της Κεντροδεξιάς βγήκαν και πάλι από τα συρτάρια του πρωθυπουργικού γραφείου, ο προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ υπουργός θα βρισκόταν στο επίκεντρο, μια και μπορεί να απευθυνθεί με άνεση στη λεγόμενη παραδοσιακή βάση της ευρύτερης παράταξης. Δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη για εισηγητής της Ν.Δ. στην κρίσιμη κοινοβουλευτική συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος στη μάχη των προηγούμενων ημερών. «Παρά τα πολιτικά πόστα που κατείχε κατά καιρούς, αλλά και την υιοθέτηση από τον ίδιο ενός πιο μετριοπαθούς προφίλ, συχνά-πυκνά επιστράτευε μια συναισθηματική ρητορική, προκειμένου να υπενθυμίσει την παραταξιακή του συνείδηση», σημειώνουν πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά τις σκέψεις και τις προθέσεις του κ. Βορίδη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βορίδης επελέγη για εισηγητής της Ν.Δ. στην κρίσιμη κοινοβουλευτική συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Κατά ΠΑΣΟΚ

Ενδεικτικό παράδειγμα, η πολυσυζητημένη τοποθέτησή του στο περσινό συνέδριο της Ν.Δ., όπου και έριξε μαζικές και ευθείες βολές ενάντια στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου για τη δημιουργία των συνθηκών που έφεραν μεταγενέστερα την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας. Τότε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απέδωσαν τη στάση του αυτή στο γεγονός ότι ο συνήθως «θεσμικός» (και συνεπής υπέρμαχος της ανάγκης μακροημέρευσης της συγκυβέρνησης) Μάκης Βορίδης βρισκόταν εκτός κυβερνητικού σχήματος και άρα αισθανόταν πιο απελευθερωμένος για να ξετυλίξει μια ρητορική με έντονα κομματικά χαρακτηριστικά. Εκτός, όμως, από την παραδοσιακή «γαλάζια» βάση, ο υπουργός διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και με μια σημαντική ομάδα πολιτικών στελεχών της παράταξης, ανάμεσα στους οποίους και οι κεντροδεξιοί ανεξάρτητοι βουλευτές, αλλά και οι συνάδελφοί τους των σχηματισμών δεξιότερα της Ν.Δ. Ως εκ τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν εξ αρχής πως θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος τόσο στο μέτωπο της προσπάθειας για την εξεύρεση των 180 κοινοβουλευτικών ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στα μικρότερα μαγαζιά της Κεντροδεξιάς.
Με τα δεδομένα αυτά, κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελούν οι συνεχείς επαφές του υπουργού Υγείας με τους «άστεγους» ομοϊδεάτες του βουλευτές, αλλά και με στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πάνου Καμμένου (όπως οι Παύλος Χαϊκάλης, Παναγιώτης Μελάς και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τα τεκταινόμενα στους ΑΝ.ΕΛ.).
Την ίδια στιγμή, ο Μάκης Βορίδης έχει πυκνώσει τις συναντήσεις του με επιτελικούς παράγοντες των κομμάτων πέριξ της Ν.Δ., στρώνοντας χαλί για σειρά προσχωρήσεων και για τη δημιουργία των ανάλογων εντυπώσεων στο «γαλάζιο» στρατόπεδο το αμέσως επόμενο διάστημα. «Ο Βορίδης θα μπορούσε να μιλήσει με μεγαλύτερη άνεση με κάποιους εκ των πικραμένων από το σύστημα Σαμαρά», τονίζουν οι μυημένοι στα νεοδημοκρατικά μυστικά. Στο πλαίσιο αυτό κινείτο και η δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε πριν από λίγο καιρό στον Γιώργο Καρατζαφέρη για επιστροφή του στη Ν.Δ.

Μάκης Βορίδης έχει πυκνώσει τις συναντήσεις του με επιτελικούς παράγοντες των κομμάτων πέριξ της Ν.Δ

Στις εξελίξεις

Ομως, οι κινήσεις του αποκαλούμενου και «ακτιβιστή της Δεξιάς», λόγω του παρελθόντος του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ίδιο και τους σχεδιασμούς του, δεν υλοποιούνται αποκλειστικά με βάση το παρόν, αλλά έχουν ξεκάθαρα και μελλοντική διάσταση. Βλέπετε, είναι κοινή εκτίμηση πως σε κάθε περίπτωση ο κ. Βορίδης θα βρίσκεται στο κάδρο των στελεχών που θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην επόμενη μέρα της Ν.Δ. και της Κεντροδεξιάς γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση από την πρώτη γραμμή, επιχειρεί ταυτόχρονα να εξασφαλίσει χρήσιμες πολιτικές συμμαχίες, αλλά και να δημιουργήσει μια υπολογίσιμη παρακαταθήκη για το αύριο.
Ξεκάθαρη προτεραιότητά του όσον αφορά τις σχετικές φιλοδοξίες του στην παρούσα συγκυρία είναι να καθιερωθεί στις συνειδήσεις του στελεχικού δυναμικού της ευρύτερης παράταξης ως ο φυσικός ηγέτης της λαϊκοδεξιάς πτέρυγας, η οποία, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, συνιστά παραδοσιακά την πλέον κομβική δεξαμενή (σε επίπεδο τόσο στελεχών όσο και κοινωνίας) για τη Ν.Δ. «Το άνοιγμα προς το ευρωπαϊκό Κέντρο ήταν ζητούμενο για το κόμμα και ο Βορίδης έχει δείξει ότι αντιλαμβάνεται απόλυτα αυτή την ανάγκη. Ομως, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τη βάση είναι ζωτικής σημασίας θέμα. Αλλωστε, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως και στην εσωκομματική μάχη μεταξύ Σαμαρά και Μπακογιάννη το κομμάτι των παραδοσιακών μας ψηφοφόρων ήταν αυτό που έκρινε το αποτέλεσμα», λένε με νόημα κύκλοι πέριξ του υπουργού.
Ταυτόχρονα, ο τελευταίος συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την προσπάθεια αύξησης της εσωκομματικής επιρροής του. Πέραν του συνοδοιπόρου του από τον ΛΑΟΣ, Αδ. Γεωργιάδη (και του πολιτευτή Θανάση Πλεύρη βεβαίως), έχει έρθει κοντά με έναν σημαντικό αριθμό «γαλάζιων» βουλευτών, όπως η Αννα Καραμανλή, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Ηλίας Βλαχογιάννης (με τον οποίο εσχάτως έγιναν κουμπάροι), ο Μιχάλης Ταμήλος, η εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Χρήστος Κέλλας. Ο υπουργός Υγείας έχει αυξήσει τα ερείσματά του τόσο στις τάξεις των στελεχών της Ν.Δ. στην εκλογική του περιφέρεια όσο και στην ΟΝΝΕΔ, με τον γραμματέα της Κ.Ε. της, Ανδρέα Τσώκο, να θεωρείται πολιτικό παιδί του.

Ο κ. Βορίδης θα βρίσκεται στο κάδρο των στελεχών που θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην επόμενη μέρα της Ν.Δ. και της Κεντροδεξιάς


Σε συνεννόηση με τον Λαζαρίδη

Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της νέας εμπλοκής Βορίδη στην καθημερινότητα του Μαξίμου έχει να κάνει με τη διόλου τυχαία ταύτιση των απόψεών του με εκείνες του εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη. «Βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση. Ουσιαστικά, ο υπουργός υλοποιεί το εκτελεστικό κομμάτι των στρατηγικών πλάνων που καταστρώνει ο Λαζαρίδης», επισημαίνουν οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ, υπενθυμίζοντας πως ο σημερινός υπουργός Υγείας έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των επικοινωνιακών -και όχι μόνο- συσκέψεων του Μαξίμου την περίοδο των δικαστικών εξελίξεων με τη Χρυσή Αυγή (στις οποίες συμμετείχε και πριν από τις τριπλές κάλπες του Μαΐου). Τότε, ο βουλευτής Επικρατείας είχε εισηγηθεί σκληρή «γραμμή» έναντι του ναζιστικού μορφώματος, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. να μεταφέρει την τακτική αυτή στο πεδίο της Βουλής. Αντιστοίχως, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, μετά την προώθηση των απόψεων Λαζαρίδη αναφορικά με το στρατηγικό πλάνο για την επανασυσπείρωση της Κεντροδεξιάς, ο Μάκης Βορίδης έγινε βασικός επιχειρησιακός βραχίονας των «γαλάζιων» πρωτοβουλιών για το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στα δεξιά της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα