Η Γαλλία ψήφισε δεξιά στις τοπικές εκλογές

Μια μεγάλη νίκη έναντι των κυβερνώντων σοσιαλιστών πέτυχε χθες η δεξιά αντιπολίτευση στις νομαρχιακές εκλογές στη Γαλλία, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017. Στην ίδια αναμέτρηση καταγράφηκε νέα άνοδος της άκρας δεξιάς.

Το δεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP)

του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του κόμματος UDI εξασφάλισαν τον έλεγχο 66 νομών από τους 101, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πλην Γουαδελούπης, που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αριστερά κέρδισε σε 33 νομούς ενώ η έκβαση σε έναν νομό, τον Βοκλίζ (νότια Γαλλία), παρέμενε αβέβαιη.

Είκοσι πέντε νομοί πέρασαν συνεπώς από την αριστερά στη δεξιά και μόνο ένας, ο Λοζέρ (νότια Γαλλία), ακολούθησε την αντίθετη διαδρομή.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) εξέλεξε πολλούς υποψηφίους του, κάτι που αποτελεί «μια υπέροχη επιτυχία» σύμφωνα με την πρόεδρό του, την Μαρίν Λεπέν. Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για το «εξαιρετικό εκλογικό επίπεδο» του κόμματός της, το οποίο αποτελεί ένα «εφαλτήριο για τις αυριανές νίκες».

Ωστόσο το κόμμα δεν κέρδισε το στοίχημά του να ηγηθεί σε τουλάχιστον έναν νομό, παραδέχθηκε ο δεύτερος στην ιεραρχία του, ο Φλοριάν Φιλιπό.

Ο ακροδεξιός σχηματισμός θεωρούσε αρχικά πιθανό να κερδίσει τον νομό Βοκλίζ, όπου ήταν υποψήφια η ανερχόμενη σταρ του, η Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιά της προέδρου, καθώς και τον νομό του Εν (βόρεια Γαλλία).

Η νίκη του FN σ' έναν νομό θα αποτελούσε μια νέα ιστορική πρωτιά για το ακροδεξιό κόμμα, μετά τα κέρδη του στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του 2014.

Αυτές οι νομαρχιακές εκλογές θεωρούνταν το προτελευταίο τεστ ενόψει των προεδρικών, πριν από τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2015.

Έως τώρα, η αριστερά ήταν επικεφαλής σε 61 νομούς και η δεξιά σε 40.

Keywords
Τυχαία Θέματα