Η Αλβανική Βουλή ενέκρινε στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία



Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός στρατιωτικού αεροδρομίου στο Νότο και η χρήση του από την Τουρκική Αεροπορία

Στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας που μεταξύ των άλλων θα προβλέπει και την ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό αεροπορικής βάσεως στα νότια της χώρας, στην περιοχή της Κούτσοβας, ενέκρινε την Παρασκευή η Αλβανική Βουλή, δύο μόλις ημέρες πριν την άφιξη στη γειτονική χώρα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για διήμερη επίσημη επίσκεψη, που ξεκίνησε σήμερα. Ο

Έλληνας Πρόεδρος συνοδεύεται και από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλο, ως εκπροσώπου της κυβερνήσεως.

Το συγκεκριμένο στρατιωτικό αεροδρόμιο, το ένα από τα τρία ενεργά που διαθέτει η Αλβανία από το κέντρο της χώρα και προς το νότο, βρίσκεται στην περιοχή του Μπερατίου, Νοτιοανατολικά του Ελβασάν, και η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση σχεδόν κατά 1000 μέτρα του διαδρόμου από-προσγειώσεως και την αναβάθμιση του συνόλου των ραδιοβοηθημάτων, ραντάρ προσεγγίσεως κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικών αρμοδίων αρχών, η συμφωνία αυτή έχει και «μυστικό» σκέλος, που δεν παρουσιάστηκε προς έγκριση στη Βουλή για να δημοσιοποιηθεί, και το οποίο προβλέπει την χρήση του και από μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκικής ΠΑ, γεγονός που – αν αληθεύει – είναι ιδιαιτέρως σοβαρό.

Σημειώνεται ότι αν ο σχεδιασμός αυτός υλοποιηθεί – και κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο θα γίνει – είναι η δεύτερη προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να αλλάξει την τακτική κατάσταση στα «νώτα» του Ελληνικού μετώπου, που «βλέπει» προς Ανατολάς, μετά την κατασκευή μεγάλης ναυτικής βάσεως υποβρυχίων στο Δυρράχιο, γεγονός που αναβαθμίζει κατακόρυφα τη σημασία του Ιονίου πελάγους για τον Ελληνικό Στόλο, εκτός βεβαίως των «κλασικών», δηλ. του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι επίσης την περασμένη Παρασκευή η Αλβανική Βουλή ενέκρινε την αποδοχή οικονομικής βοήθειας 8 εκατ.ευρώ από την Άγκυρα για την αγορά υλικού και στρατιωτικού εξοπλισμού από τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας, την εκπαίδευση προσωπικού στην Τουρκία κ.λπ.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα