Οι Βερολινέζοι είπαν… «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» στο δημόσιο ρεύμα

Είναι άραγε τόσο ασήμαντο το αν το ηλεκτρικό ρεύμα που μπαίνει στα σπίτια μας προέρχεται από μία κρατική επιχείρηση ή από μία ιδιωτική;

Για τους κατοίκους του Βερολίνου, πάντως, φαίνεται πως η απάντηση είναι ένα βροντερό «ναι», καθώς το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην πόλη για την επανακρατικοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου δε συγκέντρωσε την απαραίτητη προσέλευση για να θεωρηθεί

έγκυρο.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο εκλογών του κρατιδίου, το ποσοστό των ενεργών ψηφοφόρων που προσήλθε για να ψηφίσει υπέρ της επανακρατικοποίησης ήταν περίπου 24%, όταν το απαιτούμενο ποσοστό ήταν 25%.

Το ηλεκτρικό δίκτυο του Βερολίνου ανήκει στη Σουηδική Vattenfall, όμως η σχετική σύμβαση λήγει στο τέλος του 2013, κι έτσι αποφασίστηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε οι Βερολινέζοι να αποφασίσουν αν επιθυμούν να περάσει και πάλι στα δικά τους χέρια το ηλεκτρικό δίκτυο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Βέβαια, δεν είναι έτσι όλοι οι Γερμανοί: Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο οι πολίτες του Αμβούργου επέλεξαν την επανακρατικοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου της πόλης τους, που επίσης για χρόνια ήλεγχε η Vattenfall.

Keywords
Τυχαία Θέματα