Γιατί η Μέρκελ φοβάται τόσο πολύ το Grexit;

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν ανησυχεί τόσο για τις οικονομικές αλλά κυρίως για τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και έτσι δεν αποκλείει «ανορθόδοξες λύσεις» που θα απέτρεπαν το Grexit, υποστηρίζει το Euroinsight επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο.

«Είναι πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident» λέει η πηγή που επικαλείται το Euroinsight. Η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί

μεν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η Ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντέξει όποιες επιπτώσεις από έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, όμως την ανησυχούν οι γεωοπολιτικές συνέπειες.

Ο κύριος φόβος, αναφέρει ο αξιωματούχος, είναι η αστάθεια στα Βαλκάνια εάν η Ελλάδα περάσει στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται «έτοιμη για ανορθόδοξα μέτρα» προς αποτροπή κάτι τέτοιου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αναφέρει το άρθρο, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Αυτές περιλαμβάνουν τα εξής: την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, προσωρινούς περιορισμούς κεφαλαίων, την εκταμίευση δόσεων του τρέχοντος προγράμματος νωρίτερα από το πρόγραμμα αλλά και την αναβολή της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι πιο αυστηρή, αλλά τελευταία «η απόσταση Μέρκελ και Σόιμπλε έχει κλείσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα