Φραγκούλης για Δήμαρχος- Καλεντερίδης για Περιφερειάρχης

Του Γιώργου Σιαδήμα, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Πρόσωπα-έκπληξη, ακόμα και εκτός πολιτικής σκηνής, ρίχνει στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών η Νέα Δημοκρατία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μια σειρά από παραμέτρους, οι οποίες εκτιμάται ότι θα την οδηγήσουν σε νικηφόρο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές

πληροφορίες των «Παραπολιτικών», τα ονόματα των υποψηφίων για τους δύο από τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, από όπου εξάγονται δηλαδή και σαφή πολιτικά συμπεράσματα το βράδυ των εκλογών, βρίσκονται στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά για την τελική έγκριση. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δημοσκοπήσεις, τις υποψηφιότητες κορυφαίων υπουργών, που δεν προχώρησαν για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, τις ειδικές τοπικές συνθήκες, αλλά και τη γενική πολιτική συγκυρία, η Συγγρού καταλήγει σε πρόσωπα που ευελπιστούν ότι έχουν όλα εκείνα τα γνωρίσματα τα οποία θα τους επιτρέψουν να επικρατήσουν των αντιπάλων τους και, γιατί όχι, να συσπειρώσουν την Κεντροδεξιά ενόψει πολιτικών εξελίξεων.

ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι για τον Δήμο Θεσσαλονίκης «κλειδώνει» ο εν αποστρατεία στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, το όνομα του οποίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακουγόταν ακόμα και για τη δημιουργία πατριωτικού κόμματος. Με καταγωγή από τη Θράκη, ο Φραγκούλης Φράγκος έφτασε στο ψηλότερο σκαλοπάτι της στρατιωτικής ηγεσίας, ενώ διετέλεσε και υπουργός Εθνικής Αμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο.

Εχει συγγράψει βιβλία για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και, προκειμένου να προωθήσει το τελευταίο του βιβλίο, «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;», περιόδευσε σχεδόν σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, προλόγισε και το νέο σύγγραμμα του σερ Βασιλείου Μαρκεζίνη, με τον οποίο είχε ακουστεί ότι θα προχωρούσαν στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.

Η Συγγρού φαίνεται να καταλήγει στο πρόσωπό του γιατί, εκτός του ότι είναι πολύ δημοφιλής στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία με τα εθνικά θέματα, μπορεί να προσελκύσει και ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, αλλά έχει απήχηση και στους ενστόλους, οι οποίοι έχουν υποστεί τις οικονομικές συνέπειες του Μνημονίου. Ο Φραγκούλης Φράγκος, από την άλλη, διατηρεί στενές προσωπικές σχέσεις και με μεγαλοεπιχειρηματία, ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης, και επενδύει πολλά σε αυτή τη σχέση.

Παρά τα όσα ακούγονται, ότι δεν αμφισβητείται η υποψηφιότητα του σημερινού περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη μετά την έκπτωσή του από το αξίωμα, γίνονται και δεύτερες σκέψεις για το «γαλάζιο» προπύργιο. Προκειμένου, βέβαια, με κάθε θυσία, η Νέα Δημοκρατία να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός από την υπόθεση Οτσαλάν (και τον ακόμη και σήμερα αδιευκρίνιστο ρόλο του) πρώην στρατιωτικός και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, που έλκει την καταγωγή του από τις Σέρρες, ακούγεται έντονα για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας δίδυμο με τον Φραγκούλη Φράγκο στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι στο «γαλάζιο» στρατόπεδο αυτοί που πιστεύουν ότι η εν λόγω υποψηφιότητα κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την κεντρική στόχευση της Ν.Δ. για τις διπλές κάλπες του Μαΐου, που βεβαίως δεν είναι άλλη από την ανάδειξή της ως της πολιτικής δύναμης γύρω από την οποία θα συσπειρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Βλέπετε, πρόκειται για ένα πρόσωπο με ξεκάθαρες δεξιές ιδεολογικές αναφορές, ενώ είναι γνωστές οι σχέσεις του με τον αμφιλεγόμενο στο εσωτερικό του βασικού κυβερνητικού εταίρου Φαήλο Κρανιδιώτη (που λανσαριζόταν ως νόμιμος εκπρόσωπος του Οτσαλάν στην Ελλάδα). Μαζί, δε, με τον τελευταίο, ανήκουν στον στενό πυρήνα των συνομιλητών του Δημήτρη Μελισσανίδη, γεγονός που, σύμφωνα με τους επικριτές της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του, συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για την εκλογή του. Οχι μόνο εξαιτίας των οπαδικών συναισθημάτων του ακροατηρίου στο οποίο θα απευθυνθεί, αλλά και γιατί η σύνδεση ενός υποψηφίου με έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία (και δη όταν εκείνος έχει ανοικτά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη) παρέχει ουκ ολίγα επιχειρήματα στους αντιπάλους.

ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα, το πρόσωπο-έκπληξη είναι ο σημερινός δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, στην υποψηφιότητα του οποίου φαίνεται να καταλήγει η Συγγρού μετά από πολλή «κουβέντα» γύρω από πρωτοκλασάτα ονόματα. Ο ίδιος έχει τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά παράλληλα επενδύει και στην αναγνωρισιμότητά του, αφού λόγω της ιδιότητάς του ως προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει καταφέρει να πετύχει υπέρμετρη επικοινωνιακή προβολή.

Επιπλέον, λόγω αυτής της ιδιότητας συμμετέχει και στην προσπάθεια της «Αλληλεγγύης» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για συλλογή φαρμάκων και άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ διατηρεί και προσωπικές σχέσεις με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Από την άλλη, στη Συγγρού δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι έχει κερδίσει δύο φορές τον Δήμο Αμαρουσίου, με υψηλά ποσοστά, και μάλιστα τη δεύτερη φορά από την πρώτη Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ο κ. Πατούλης έχει ήδη συναντηθεί, από την προηγούμενη εβδομάδα, με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, με τον οποίο έκανε διεξοδική συζήτηση γύρω από μια πιθανή υποψηφιότητά του για τον πρώτο δήμο της χώρας.

Ολα δείχνουν πως οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια και μένει να επικυρωθεί η υποψηφιότητα και από τον κ. Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο θα συναντηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο Γιώργος Πατούλης. Πάντως, οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν πως, εκτός του δημάρχου Αμαρουσίου, το πρωθυπουργικό γραφείο είχε βολιδοσκοπήσει και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, ως μια υποψηφιότητα της αγοράς, που μπορεί να ενώσει τις «δυνάμεις του ευρώ» και να δώσει πνοή στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα