Κι εσύ τι έδωσες κυρ-Παντελή;

Tweet

Σαν σήμερα έφυγε ο Πάνος Τζαβέλλας αυτός που έλεγε για τον ευατό του πως "δεν ειναι ούτε ποιητής ούτε συνθέτης...πως γράφει αυθόρμητα για να ξεφύγει από τους εφιάλτες που έζησε στη φυλακή και στα βασανιστήρια."

Αντάρτης από έφηβος, οργανωμένος στην ΕΠΟΝ και από εκεί στο βουνό με τον ΕΛΑΣ και τον Δημοκρατικό Στρατό, έπειτα συνέχισε το αντάρτικο σε όλη του την ζωή αφήνοντας μας τραγούδια που θα μας εμπνέουν για

πάντα. Τα κατέγραψε μέσα στις φυλακές.

Ξυπνήστε! Βροντοφωνάζει μέσα από τους στίχους του ο ασυμβίβαστος αγωνιστής καλλιτέχνης Πάνος Τζαβέλλας. «Φτιασιδωμένη η ψευτιά/γυρνά στους δρόμους και γελά/Μπουτίκ, βολάν και ξιπασιά / Προ-πό, λαχεία, διαφθορά/κι άλλοι με ιδρώτα το ψωμί/κι άλλοι πουλούν μισοτιμή/πατρίδα, λευτεριά, τιμή αρκεί/αρκεί να πιάσουν την καλή να γίνουν υπουργοί

Γεννημένος το 1925 στην Κοζάνη οργανωμένο μέλος με συμμετοχή στον πόλεμο στο πλευρό της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ και στη συνέχεια του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε στο δεξιό του πόδι όπου έφερε και τον ακρωτηριασμό του.Πέρασε συλλήψεις, φυλακίσεις και τρεις φορές καταδικάστηκε σε θάνατο.

Το 1957 το ΚΚΕ τον έστειλε για 3 χρόνια στην Σοβιετική Ένωση για να γίνει καλά η υγεία του.Εκεί σπούδασε μουσική

Επιστροφή στην Ελλάδα το 1965

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1965 και άρχισε να εργάζεται ως μουσικός, ερμηνευτής αλλά και τραγουδοποιός, σε μπουάτ της εποχής, αλλά όχι για πολύ, καθώς με την έλευση της χούντας ξεκίνησε ένας νέος κύκλος φυλακίσεών του.

Η περίοδος της Χούντας

Το 1971 είχε καταδικαστεί 20 χρόνια από τη Χούντα. Βγήκε έξω με ανήκεστο βλάβη, την ασθένεια Burgen (Ενδοαρτιρίτιδα).Εκείνο τον καιρό ο Πάνος Τζαβέλας ζούσε στην Κυψέλη. Όπως αναφέρει η σύντροφός του

"Έκανε παραστάσεις θεατρικές. Με τον ζωγράφο Ασαντούρ Μπαχαριάν - μεγάλο κεφάλαιο κι αυτός. Έκανε τα σκηνικά ο Μπαχαριάν και ο Πάνος έγραφε τη μουσική. Στον Κορυδαλλό είχε κάνει χορωδία με τους νεολαίους. Εγώ ήμουν «ψώνιο» με το τραγούδι αν και δεν είχα ασχοληθεί μέχρι τότε. Εξάλλου όταν γνώρισα τον Πάνο ήμουν 21. Στα γενέθλιά μου, μου είχε στείλει γαρδένιες. Μετά τη σχολή έτρεχα στην παρέα στην Κυψέλη."

Το αντάρτικο Τραδούδι

Στο “Αντάρτικο Λημέρι”: Για να μη χαθούν τα τραγούδια

Μετά το 1974 τα αντάρτικα τραγούδια έρχονται στο προσκήνιο και ο Π. Τζαβέλλας συνεχίζει να ερμηνεύει τα αγαπημένα του τραγούδια, τη μουσική επένδυση της Εθνικής Αντίστασης, μαζί με την Νατάσα Παπαδοπούλου. Στις μπουάτ της Πλάκας, όπου εμφανιζόταν γινόταν κοσμοσυρροή.

“Ο κόσμος δέχθηκε το αντιστασιακό τραγούδι όπως η διψασμένη γη τη βροχή. Όταν αρχίσαμε ,το 1974-75, μαζεύονταν έξω από τη μπουάτ κάθε βράδυ γύρω στα χίλια άτομα που δεν χωρούσαν να μπουν. Το κοινό; Ήταν άνθρωποι από όλες τις παρατάξεις. Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που έζησαν τα γεγονότα και έρχονταν να ξαναθυμηθούν, να ξαναζήσουν τα νιάτα τους. Άνθρωποι που άκουγαν τα τραγούδια και δάκρυζαν. Ακόμη και άνθρωποι που δεν μετείχαν στην Αντίσταση. Πιο πολλοί ήταν οι νέοι. Αυτό που μας συγκινούσε ιδιαίτερα ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο τραγούδι και η δίψα της νεολαίας να μάθει πως έγιναν τα γεγονότα” έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξη της.

Ο αυθεντικός και αγνός αυτός αγωνιστής που δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και να έχει όραμα έφυγε στις 27 Ιανουαρίου του 2009 παλεύοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή με τον καρκίνο.

Η τελευταία του εμφάνιση

Το 2008 έκανε την τελευταία του εμφάνιση σε συναυλία όπου και ήταν ήδη πολύ άρρωστος. Κόντευε τα 89.

Ο Πάνος Τζαβέλλας έγραψε και μελοποίησε πληθώρα τραγουδιών. - ΛΥΡΙΚΑ (όπως ο δίσκος «Πορεία μεσ' τη νύχτα», σε στίχους Χιώτη), - ΛΑΪΚΑ (όπως ο δίσκος «Θρήνοι και Αναστάσιμα» με την Καίτη Γκρέυ. Κυκλοφόρησε επίσης τραγούδια με τον Γιώργο Νταλάρα, π.χ. «Πάρε με φεγγάρι μου» και «Ροδακινιά Ξανθή»), - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ (όπως το πολύ γνωστό «Κυρ Παντελής» το οποίο έχει μεταφραστεί ακόμη και στα κινέζικα), - ΔΗΜΟΤΙΚΑ (π.χ. το «Μάη'μ Μάη'μ», με τη Χαρούλα Αλεξίου), - ΡΟΚ (όπως «ο προφήτης της πλατείας» για τον Άσιμο). Έχει επίσης γράψει μια Λαϊκή όπερα βασισμένη στο έργο του Μπόστ «Μαμά η ελληνίς» και έχει εκδώσει τα βιβλία «Ανταρτο-Rock», «Ζιγκ- Ζαγκ στο Δάσος του Θανάτου» και «Σφαίρες από Ποίηση, Λόγια από Μουσική». Έχει τέλος γράψει τραγούδια για ηγέτες της παγκόσμιας ιστορίας, όπως ο Τσε Γκεβάρα, Μαντέλα, Αλλιέντε, Καρβάλιο, Ορτέγκα Κομαντάντε.Tags: Πάνος Τζαβέλλαςσαν σήμερα Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα