Επιχείρηση "Εξεταστικές" για τον ΣΥΡΙΖΑ

Της Ελένης Καλογεροπούλου, Εφημερίδα Παραπολιτικά

Oλα στο φως. Σε αυτή την αρχή θα κινηθούν πολιτικά και κοινοβουλευτικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -εάν και εφόσον έρθουν στην εξουσία- προκειμένου να διαλευκάνουν «σκοτεινές» οικονομικές και φορολογικές υποθέσεις, που, κατά την άποψή τους, χρήζουν περαιτέρω έρευνας και οι οποίες τοποθετήθηκαν, όπως λένε, στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας από τη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά,

με σκοπό να παραγραφούν οι ευθύνες.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες του τόπου, καθώς επίσης υπηρεσιακοί υπάλληλοι, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έκαναν τη δουλειά τους, αλλά αντίθετα χρησιμοποιήθηκαν με δική τους θέληση από τα δύο μεγάλα κόμματα για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Με το «καλημέρα», τουλάχιστον δύο εξεταστικές επιτροπές θα συσταθούν στη Βουλή. Η μία θα αφορά το πώς η Ελλάδα έφτασε στα μνημόνια -για τη συγκρότηση της οποίας παλαιότερα είχε δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός, αλλά τελικά η Ν.Δ. υπαναχώρησε- και η δεύτερη τη λίστα Λαγκάρντ, με δεδομένο ότι στις 31/12/2015 τα παραπτώματα που αφορούν αυτό το θέμα παραγράφονται. Εκεί θα συμπεριληφθούν και άλλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες έχουν απασχολήσει τις δικαστικές και οικονομικές Αρχές της χώρας χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να βρεθούν και πάλι στο στόχαστρο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, με βάση το πόρισμα των τριών βουλευτών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, των Θοδωρή Δρίτσα, Σταύρου Κοντονή, και Ζωής Κωνσταντοπούλου, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το εάν ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης γνώριζε το περιεχόμενο της λίστας και το «απέκρυψε ηθελημένα», γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το ζητούμενο είναι εάν είχε μεγαλύτερη εμπλοκή από αυτή που του έχει αποδοθεί, δεδομένου ότι ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του Γ. Παπακωνσταντίνου. Το σίγουρο είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επικεντρώνουν το θέμα της λίστας Λαγκάρντ στη δίωξη μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά σε πολύ περισσότερα πρόσωπα, που το καθένα από τη θέση του διαδραμάτισε ρόλο σε αυτή την υπόθεση.

«Η διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ και των ευθυνών των πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στη διαχείρισή της, για την ακρίβεια στον μη έλεγχο των καταγεγραμμένων σε αυτή νομικών και φυσικών προσώπων, κατέδειξε, παρά τα προσκόμματα, τις ψευδομαρτυρίες και τη μόνιμη προσπάθεια συσκότισης των γεγονότων, αφ’ ενός μεν την κραυγαλέα έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αποκάλυψη και πάταξη της φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας, αφ’ ετέρου δε τον τρόπο με τον οποίο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ άπλωναν εμφανώς και προκλητικά δίχτυ προστασίας των στελεχών τους και κυρίως του κ. Βενιζέλου, για να συνεχίσει η παρούσα κυβέρνηση αδιατάρακτα το καταστροφικό της έργο», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο βουλευτής Ζακύνθου και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, Σταύρος Κοντονής.

Αποκαλύψεις

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της κ. Λαγκάρντ περί απειλών κατά της ζωής της», προσθέτει ο βουλευτής, «από φοροφυγάδες διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην υπόθεση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, θέτουν με επιτακτικό τρόπο τον έλεγχο της κάθε λίστας που παραμένει αναξιοποίητη και την αποκάλυψη του κυκλώματος του παράνομου πλουτισμού των οικονομικών ισχυρών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η αποκάλυψη της αλήθειας και ο καταλογισμός ευθυνών σε όσους εμπλέκονται σε αυτό το διαρκές έγκλημα είναι καθήκον και πρώτη προτεραιότητα. Ο ελληνικός λαός θα μάθει όχι μόνο μέσα από τη δικαστική διαδικασία, αλλά και από τον περαιτέρω κοινοβουλευτικό έλεγχο ποιοι και πώς οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και την κοινωνία στην απόγνωση».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι το ζήτημα της φοροδιαφυγής έχει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις και στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερο από 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνουν τη λίστα Λαγκάρντ, που «από τις 2.062 περιπτώσεις που αφορά η υπόθεση, το 2013 ελέγχθηκαν 5 υποθέσεις και το 2014 έχουν ελεγχθεί 20. Η φοροδιαφυγή που έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, είναι 25 εκατ. και οι φόροι που αναλογούν είναι της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ».

Ενδεικτικό των προθέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πώς θα κινηθεί στο μέλλον είναι το γεγονός ότι οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, επισκέφθηκαν το γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και ζήτησαν να διερευνηθεί η υπόθεση της μεγάλης φοροδιαφυγής τριών σημαντικών γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας, ενώ θέλησαν να πληροφορηθούν για την εξέλιξη της μηνυτήριας αναφοράς που είχε υποβάλει ο κ. Κουρουμπλής κατά του κ. Γιώργου Προβόπουλου για τις ευθύνες μετατροπής των καταθέσεων των ασφαλιστικών ταμείων, των μικροομολογιούχων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων σε ομόλογα.

Οι υποθέσεις που εκκρεμούν

Ανάλογες υποθέσεις που εκκρεμούν, εκτός της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι: η λίστα του Λουξεμβούργου, η λίστα των Ελλήνων με σκάφη υπό ολλανδική σημαία, η λίστα των Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο, η λίστα Νικολούδη, το «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων, οι υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, οι έλεγχοι στις επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα με το ΣΔΟΕ, το Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ελέγχει, μεταξύ άλλων, ακόμα δύο πολύ σημαντικές υποθέσεις. Τα εμβάσματα εξωτερικού 2009-2011 (σ.σ.: το 2013 εισπράχθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ) και τις off shore εταιρείες, αφού από τις 10.000 που υπάρχουν στην Ελλάδα το 2013 ελέγχθηκαν μόνο 34.

Keywords
Τυχαία Θέματα