Διπλοθεσίτισσα η Κατσέλη!



Την ώρα που η Λούκα Κατσέλη δίνει τη μάχη της προσέγγισης με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου η «Κοινωνική Συμφωνία» να ενσωματωθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκει χρόνο να είναι. διπλοθεσίτισσα καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Του ΧΑΡΗ

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η πολιτικός που κατά πολλούς εμπνεύστηκε το πολυσυζητημένο «λεφτά υπάρχουν» φαίνεται ότι περνά περίοδο μεγάλων οικονομικών δυσκολιών, και γι' αυτό, πέραν της θέσης που κατέχει εδώ και χρόνια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, επέστρεψε φέτος και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μαθήματα, καθώς το ΕΑΠ, σε αντίθεση με τα μεγάλα ΑΕΙ της χώρας, λειτουργεί.

Η κ. Κατσέλη, η οποία με την «Κοινωνική Συμφωνία» υποτίθεται ότι δίνει μάχη και για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αποφάσισε να εισπράττει, εκτός από τον μισθό της ως καθηγήτριας στο Καποδιστριακό, επιπλέον ένα σεβαστό ποσό κάθε μήνα προκειμένου να διδάσκει οικονομικά στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Αλλωστε, όπως λένε άσπονδοι φίλοι της, ήταν η πιο κατάλληλη να διδάσκει σε έναν εκπαιδευτικό θεσμό που ουσιαστικά τέθηκε σε λειτουργία την περίοδο που ο σύζυγός της, Γεράσιμος Αρσένης, υπήρξε υπουργός Παιδείας.

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ.

Η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας», όπως με υπερηφάνεια γράφει στο μακροσκελέστατο βιογραφικό της, «από το 1987 είναι καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διετέλεσε και πρόεδρος την περίοδο 1997-2001. Εχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στα γνωστικά αντικείμενα της διεθνούς και μακροοικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα δε σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας και μεταναστευτικής πολιτικής».

Ο μισθός που εισπράττει από το Πανεπιστήμιο, μετά τις περικοπές που έχουν γίνει στους καθηγητές, υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1.800 έως 2.000 ευρώ τον μήνα καθαρά.

Τα χρήματα μπορεί να μην είναι πολλά σε σχέση με τη βουλευτική αποζημίωση που εισέπραττε επί χρόνια έως το 2012, οπότε απέτυχε να επανεκλεγεί, ωστόσο σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας δεν αποτελούν καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Προφανώς, όμως, δεν αρκούν για τον οικογενειακό προϋπολογισμό (μαζί με τις βουλευτικές και ενδεχομένως τις όποιες επιπλέον συντάξεις του συζύγου της από την επαγγελματική του ενασχόληση), κι έτσι αποφάσισε από φέτος να ασχοληθεί ξανά με το ΕΑΠ.

Εκεί, η κυρία Κατσέλη ανήκει στο συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό, οι αποδοχές του οποίου δεν φτάνουν στο ύψος της κύριας απασχόλησής της. Οι γνωρίζοντες λένε πως ο μισθός της πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ, τα οποία προστίθενται στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αλλωστε, και η ενασχόλησή της με τους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου γίνεται κατά βάση εξ αποστάσεως, μέσω e-mail και τηλεφώνου. Αυτοπρόσωπη παρουσία υποχρεώνεται να έχει περίπου πέντε φορές κάθε διδακτική περίοδο. Συγκεκριμένα, οφείλει να είναι παρούσα σε πέντε τετράωρες συναντήσεις με τους φοιτητές, που μάλιστα γίνονται ημέρα Σάββατο, καθώς και αυτοί στην πλειονότητά τους είναι εργαζόμενοι.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ.

Η παράλληλη απασχόλησή της στις δύο αυτές θέσεις ασφαλώς δεν είναι παράνομη. Αποτελεί, όμως, κατά πολλούς ζήτημα ηθικής τάξεως, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι με εξαιρετικά σημαντικά προσόντα και «βαριά» βιογραφικά σημειώματα σπουδών που αναμένουν κάθε χρόνο με αγωνία να συνεργαστούν με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να ανοίξει και γι' αυτούς ο δρόμος για την εργασία και την ακαδημαϊκή καριέρα.

Ανδρες και γυναίκες στην πλέον παραγωγική ηλικία, με διπλά και τριπλά πτυχία από πανεπιστήμια, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, δίνουν μάχη κάθε χρόνο για να ενταχθούν στο συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό. Κι αυτό γιατί η ένταξή τους αυτή τούς δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη μετέπειτα πορεία τους.

Ωστόσο, οι προσλήψεις γίνονται με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια από επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων του ΕΑΠ, με αποτέλεσμα η κυρία Κατσέλη με το αντικειμενικά εξαιρετικά πλούσιο CV και τη μεγάλη προϋπηρεσία σε πανεπιστήμια, αλλά και διεθνείς οργανισμούς τεράστιας εμβέλειας να ξεπερνά όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους και να τους αφήνει στην ανεργία. Πώς να ανταγωνιστούν 30χρονοι και 35χρονοι μια πανεπιστημιακό που ήδη πέρασε τα 60 και το βιογραφικό της αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής εντυπωσιακά που αφορούν την περίοδο πριν προσληφθεί στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο: «Σε ηλικία 20 ετών (1972) απέκτησε με διάκριση τον πρώτο πανεπιστημιακό της τίτλο στις Οικονομικές Επιστήμες από το Smith College. Ακολούθησαν δύο Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης στην Οικονομική Πολιτική (Princeton, ΜΡΑ, 1974) και στη Διεθνή Οικονομική (Princeton, ΜΑ, 1976) και η απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην Οικονομική Επιστήμη (Princeton, 1978). Ως επίκουρη αρχικά και στη συνέχεια αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Yale University (1977-1985), έλαβε το 1980 τιμητική διάκριση ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα, καθώς και υποτροφία από το German Marshall Fund (1982-1984). Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου (1986)».

Ακούγονται «κακίες» σε ΕΑΠ και ΣΥΡΙΖΑ

Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο η εμμονή της κ. Κατσέλη στην απολύτως νόμιμη, αλλά όχι απαραίτητα και ηθική επιλογή της να στερήσει μία θέση απασχόλησης από έναν νέο άνθρωπο έχει γίνει αντικείμενο αιχμηρής κριτικής. Κάποιοι, μάλιστα, με μεγάλη δόση «κακίας» λένε πως αναμένουν να δουν στο ΕΑΠ και τον Αντρίκο Παπανδρέου, ο οποίος επίσης διδάσκει ως αναπληρωτής καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, μετά από «συστάσεις» -όπως αναφέρουν φήμες- της ίδιας της κυρίας Κατσέλη.

Το θέμα, όμως, συζητείται και στον ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίο η πρώην υπουργός επιχειρεί να ρίξει γέφυρες προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό της ξανά στη Βουλή, όποτε γίνουν εκλογές. Και, όπως είναι φυσικό, οι ουκ ολίγοι που αντιτάσσονται στην ιδέα να δουν στην Κουμουνδούρου την κυρία «λεφτά υπάρχουν» αναμένεται να «αξιοποιήσουν» και την παράμετρο της διπλοθεσίτισσας, σε μια περίοδο που η ανεργία έχει εκτοξευθεί κοντά στο 30%.

Keywords
Τυχαία Θέματα