Αποθεώθηκε ο Κώστας Γαβράς στις Κάννες (ΦΩΤΟ)

Όρθιοι οι θεατές χειροκροτούσαν επί ώρα τον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του το φεστιβάλ Καννών εχτές το απόγευμα.

Το έργο του εξήρε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής τού φεστιβάλ κ. Τιερί Φρεμόν για την ικανότητά του να ξεπερνά τα σύνορα, να αποτελεί φορέα μηνυμάτων για τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη. Όρθιοι όλοι στη μεγάλη Salle Bunuel επευφημούσαν τον δημιουργό της ταινίας «Z», που γύρισε το 1968, που βραβεύτηκε με Όσκαρ

και που ξεσήκωσε τις συνειδήσεις, όλης της Οικουμένης, εναντίον της Χούντας!

Αφορμή στάθηκε η ψηφοποίηση της ταινίας για λογαριασμό της Γαλλικής Ταινιοθήκης.

Ο κ.Γαβράς αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη τριών παραγόντων που έκαναν πραγματικότητα το γύρισμα του «Ζ». Δηλαδή το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο Ζακ Περέν (ως παραγωγός αλλά και πρωταγωνιστής σε ρόλο ρεπόρτερ που αποκαλύπτει τους δολοφόνους του Γρηγόρη Λαμπράκη) και το κράτος της Αλγερίας. Που όχι μόνο φιλοξένησε το συνεργείο αλλά διευκόλυνε και επέτρεψε το γύρισμα της ταινίας στην Αλγερία.

«Οι ηθοποιοί» υπογράμμισε ο Γαβράς «δεν πληρώθηκαν και όσοι πληρώθηκαν πήραν ελάχιστα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, η Μισέλ Ρε (σύζυγος και παραγωγός των ταινιών του Γαβρά), ο διευθυντής της Γαλλικής Ταινιοθήκης και ο διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και ο Τάσος Μπουλμέτης.

Οι περισσότεροι συνεργάτες και ηθοποιοί εκείνης της θρυλικής ταινίας, έχουν «εγκαταλείψει». Εκτός από Ζαν Λουί Τρεντινιάν (υποδύεται τον Σαρτζετάκη), τον Ζακ Περέν και φυσικά την δική μας Ειρήνη Παππά!

«Η τιμή στο πρόσωπο τού Κώστα Γαβρά είναι τιμή για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Επιβραβεύει έναν κινηματογράφο που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έναν κινηματογράφο που επιτελεί ρόλο πνευματικό και παιδαγωγικό, ασκεί δε ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια: παιδαγωγεί υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες» δήλωσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης χαιρετώντας την απόφαση τού φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών να τιμήσει τον κ. Κώστα Γαβρά στο πλαίσιο τού τμήματος Cannes Classics.


Το «Ζ» θα τιμηθεί και στο Φεστιβάλ της Λυών, ενώ μαζί με μερικές άλλες από τις σημαντικότερες ταινίες του κ. Γαβρά θα βγει και πάλι στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο αλλοδαποί αναβιώνουν το... "Τάβλι" του Κεχαϊδη

Όπερα για τη ζωή του'El Greco' στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα «άγνωστα» μουσεία της Ευρώπης

Μνημεία τα 10 αυτοκίνητα της τ.βασιλικής οικογένειας

Ο Ξυδάκης λέει "όχι" στην αύξηση των εισιτηρίων στα μουσεία

"Πως να σκοτώσεις τον... άντρα σου"

Μουσείο μπίρας στην Κηφισού

Keywords
Τυχαία Θέματα