Ανησυχία Αβραμόπουλου για τα γεγονότα στην Αίγυπτο

Την ανησυχία της Αθήνας για τα συμβαίνοντα για άλλη μία φορά στην ευρύτερη περιοχή μας, στο εσωτερικό της Αιγύπτου, εξέφρασε με δήλωσή του πριν από λίγη ώρα, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς τα τεκταινόμενα τις μέρες αυτές στην ιστορική χώρα του Νείλου, με το έντονο Ελληνικό ενδιαφέρον, σημαντική παροικία και το δεύτερο τη τάξει Οικουμενικό

Πατριαρχείο έχουν άμεση επίδραση και στη χώρα μας, όχι μόνο πολιτική/διπλωματική αλλά και στρατηγική/γεωπολιτική.

Εξάλλου δεν πρέπει να παραγνωριστεί το – πολύ σημαντικό – γεγονός, ότι μια στιγμή κατά την οποία αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από Ελληνικής πλευράς, διάφορες συγκυρίες έχουν ανατρέψει τον επακριβή καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών νοτίως της Κρήτης, που ενώ είχε αρχικά συμφωνηθεί με την κυβέρνηση Μπουμπάρακ, η ανατροπή της τελευταίας από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, είχε «παγώσει» το όλο θέμα και η Αθήνα «ψαχνόταν» για να βρεθεί «τρόπος επικοινωνίας» κοινά αποδεκτός για το θέμα. Τώρα, η τρίτη μέσα σε σχεδόν 18 μήνες ανατροπή της κυβερνήσεως των Αδελφών Μουσουλμάνων επανέφερε το όλο θέμα ξανά στο σημείο εκκινήσεως. Πιο συγκεκριμένα, για την κατάσταση στην Αίγυπτο ο ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο προκαλούν μεγάλη ανησυχία, αφού εκτίθεται σε κίνδυνο η δημοκρατική τάξη στη χώρα, ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για διάχυση της κρίσεως και στις γειτονικές χώρες, όπου η δημοκρατία κάνει τα πρώτα της βήματα μέσα σε ένα περιβάλλον γενικότερης κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας.

Η Αίγυπτος δεν πρέπει να εκτραπεί από το δρόμο του εκδημοκρατισμού και η σημερινή κρατική της ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία. Το ίδιο και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που πρέπει να αναλογισθούν τη μεγάλη ευθύνη που έχουν για να αποφευχθεί ο εμφύλιος σπαραγμός. Τέλος, η Ευρώπη να μείνει συνεπής στην πολιτική στήριξης της δημοκρατίας, συμβάλλοντας με πρωτοβουλίες της στην πολιτική εξομάλυνση και την ξεκάθαρη στήριξη των δημοκρατικών θεσμών.

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διέρχεται μια επώδυνη μετάβαση στη δημοκρατία και η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και ως κοιτίδα της δημοκρατίας, με συνέπεια στηρίζει τη δημοκρατική διαδικασία και τους δημοκρατικούς θεσμούς και στέκεται στο πλευρό του φίλου αιγυπτιακού λαού».

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα