Ριζική αναμόρφωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ

Σε ριζική αναμόρφωση του νευραλγικού Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ προχωρά αυτές τις μέρες το προαναφερθέν Γενικό Επιτελείο, προκειμένου αυτό να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και απαιτήσεις των καιρών.

Ίσως δεν είναι τυχαίο και το γεγονός της σημερινής επισκέψεως της Αναπληρωτού Υπουργού Εθνικής Αμύνης Φώφης Γεννηματά στο χώρο, όπου και επικοινώνησε μέσω τηλεδιασκέψεως με το Δ΄ Σώμα Στρατού, με ακριτικά φυλάκια στη Νέα

Βύσσα Ορεστιάδας και στο Αγαθονήσι, την ΑΣΔΕΝ και την ελληνική αποστολή στο Μάλι της Αφρικής. Την ΑΝΥΠΕΘΑ συνόδευσαν και ενημέρωσαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος καθώς και οι Α’ και Β’ Υπαρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγοι Ιωάννης Ηλιόπουλος και Αθανάσιος Στυλιανόπουλος.

Η αναμόρφωση του ΕΘΚΕΠΙΧ του ΓΕΕΘΑ, το περιεχόμενο της οποίας καλύπτεται – για προφανείς λόγους – με «πέπλο μυστηρίου» γίνεται έπειτα από σχετική εντολή του Αρχηγού Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, προκειμένου να «εκσυγχρονιστούν» τα ήδη υπάρχοντα συστήματα Ελέγχου, Διοικήσεως, Επικοινωνιών και Πληροφοριών (Command, Communication, Control and Information) του ΓΕΕΘΑ με τα πλέον σύγχρονα, αλλά – ταυτόχρονα – και να τα «ασφαλίσουν» όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά έναντι χάκερς και (τυχόν) «κυβερνοεπιθέσεων».

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΓΕΕΘΑ που ρωτήθηκε σχετικώς, αφού μας είπε ότι «λεπτομέρειες δεν μπορούσε να πει, ούτε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει για ευνόητους λόγους», μας τόνισε ότι για τις εργασίες αυτές επελέγη η συγκεκριμένη περίοδος του θέρους, που παραδοσιακά είναι «πιο ήσυχη», καθώς λόγω των συμφωνηθέντων Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών, τους καλοκαιρινούς μήνες δεν πραγματοποιούνται ασκήσεις ή έρευνες στο Αιγαίο.

Βεβαίως, για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες στο ΕΘΚΕΠΙΧ του ΓΕΕΘΑ, οι δραστηριότητές του έχουν «μεταφερθεί» στο αντίστοιχο ΚΕΠΙΧ (Κέντρο Επιχειρήσεων) του ΓΕΣ.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα