Αναβλήθηκε η δίκη για το Βατοπέδι

Στις 23 Μαρτιου θα συνεδριάσει ξανά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που συνεδρίασε σήμερα για την υπόθεση των "ανταλλαγών" της Ι.Μ. Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο.

Η δίκη διεκόπη, προκειμένου να οριστεί άλλη δικαστική αίθουσα, στην οποία θα υπάρχει δυνατότητα "φιλοξενίας" των 13 πλέον κατηγορουμένων, καθώς έχει αποβιώσει μία εξ αυτών, η Σταματούλα Μαντελη, πρώην διευθύντρια του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος,

η Αικατερίνη Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης, ήταν παρόντες.

Κατά την έναρξη της δίκης δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο το οποίο διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά στις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα.

Σημειώνεται, ότι στο κατηγορητήριο η αξία με βάση τις τιμές των Συμβολαίων προσδιορίζεται στα 69, 4 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο πλην της περιουσιακής του ζημίας διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ "εις ολόκληρον" για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων".

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου σημείωσαν πως για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης και ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Στο μεταξυ για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν οι εφετειακές.

Keywords
Τυχαία Θέματα