Αλλάζουν βάση τα κομάντο

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη, εφημερίδα "Παραπολιτκά"

Η αναστολή λειτουργίας του ιστορικού Β’ Σώµατος Στρατού είναι οριστική και, σύµφωνα µε ανώτατη στρατιωτική πηγή του ΓΕΣ, η ηµεροµηνία στην οποία τοποθετείται είναι η 29η Νοεµβρίου. Στην έδρα του, όµως, στην όµορφη πόλη της Βέροιας, δεν θα λείψει η στρατιωτική παρουσία, καθώς εκεί θα παραµείνει η επίσης ιστορική Ι Μεραρχία Πεζικού, της οποίας το επιτελείο θα αυξηθεί ελαφρώς, µε αποκλειστικά έναν σκοπό: Να έχει υπό τη διοίκησή της σχεδόν το σύνολο των Ειδικών ∆υνάµεων της Ελλάδος, όπως

είχε και το Β’ Σ.Σ. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα µετονοµαστεί σε Μεραρχία Ειδικών ∆υνάµεων, όπως ήταν στο παρελθόν η ΙΙΙ ΜΕ∆, η οποία διαλύθηκε όλως αφρόνως από φοβικά/εκδικητικά σύνδροµα του παρελθόντος κατά την πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑ∆ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ.

Ο λόγος της αναστολής λειτουργίας του Β’ Σ.Σ. -µε την υπεραιωνόβια ιστορία στον Ελληνικό Στρατό- που προβάλλεται από τους στρατιωτικούς και βεβαίως τον επικαλείται η ίδια υψηλόβαθµη πηγή του ΓΕΣ (που για ευνόητους λόγους επιθυµεί να διατηρήσει την ανωνυµία της) είναι ένας και µόνο: Η Νέα ∆οµή ∆υνάµεων - ή αυτό που πιο απλά λέγεται αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού.

«Η αναδιοργάνωση πρέπει να γίνει και θα γίνει. Μονάδες και σχηµατισµοί θα διαλυθούν και θα κλείσουν. Αλλες θα συγχωνευτούν κ.λπ. Οταν στις παραγωγικές σχολές µπαίνουν 40% λιγότεροι σήµερα σε σχέση µε το 2010, δεν µπορεί οι αντιστράτηγοι, οι υποστράτηγοι και οι ταξίαρχοι να διατηρούνται στον ίδιο επίπεδο.

Αλλά και ο συνολικός αριθµός των υπηρετούντων στον Στρατό Ξηράς είναι µειωµένος τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Κλάσεις στρατευσίµων αποδίδουν ολοένα και λιγότερους στρατιώτες σε ετήσια βάση, ενώ και λόγω Μνηµονίου από το 2010 και εντεύθεν, αν και το προσωπικό φεύγει (αποστρατείες, παραιτήσεις), ιδίως το κατώτερο, δεν έχει γίνει καµία πρόσληψη», µας είπε η ίδια πηγή. Και πρόσθεσε: «Αλλά οι Ειδικές ∆υνάµεις, που ήταν υπό τις διαταγές του Β’ Σ.Σ., θα εξακολουθήσουν να έχουν έναν και µόνο ενιαίο φορέα: τη Ι Μεραρχία».

Στο πλαίσιο αυτό, από τα τέσσερα υπάρχοντα συνολικά Σώµατα Στρατού καταργούνται το Α’ (Κοζάνη) και το Β’ (Βέροια). Ηδη το Α’ Σ.Σ. έχει µεταπέσει σε σχηµατισµό επιπέδου Μεραρχίας, έχοντας διοικητή υποστράτηγο, αντί του αντιστράτηγου που είχε έως πέρσι.

Η ίδια πολύ υψηλή στρατιωτική πηγή σηµείωσε ότι, παρόλο που θα κλείσει το Β’ Σ.Σ. στη Βέροια, όπως προαναφέρθηκε, θα παραµείνει η επίσης ιστορική Ι Μεραρχία Πεζικού, της οποίας το επιτελείο θα αυξηθεί ελαφρώς, ώστε να έχει «υπό διοίκηση» τέσσερις επίλεκτες ταξιαρχίες, καθιστάµενη ουσιαστικά µια ενισχυµένη Μεραρχία Ειδικών ∆υνάµεων, χωρίς να φέρει την ονοµασία αυτή.

Οι τέσσερις ταξιαρχίες που θα ενταχθούν στη Ι Μ.Π. είναι οι εξής:

1η Ταξιαρχία Καταδροµών-Αλεξιπτωτιστών, που εδρεύει στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης.

32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, που εδρεύει στον Βόλο.

71η Αεροµεταφερόµενη Ταξιαρχία, που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

∆ηλαδή ό,τι πιο επίλεκτο διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ.

Επί της ουσίας, τώρα, όταν µιλάµε για κατάργηση του Β’ Σώµατος Στρατού, κάτι που ακούγεται βαρύγδουπο και εντυπωσιακό, ο κόσµος θα πρέπει να γνωρίζει ότι: Η κατάργηση αυτή αφορά ουσιαστικώς τη µετακίνηση 250-300 το πολύ ατόµων, που υπηρετούν στο επιτελείο του, πολλά από τα οποία θα ενταχθούν στην ενισχυµένη Ι Μ.Π.

Ας το δούµε αυτό πρακτικά. Η σηµερινή προ διαλύσεως σύνθεση του Β’ Σ.Σ. είναι η ακόλουθη:

Στρατηγείο, Λόχος Στρατηγείου, ∆ιοίκηση Πυροβολικού και Μηχανικού του Σώµατος, Κεντρικό Ταµείο Στρατού, ∆ιεύθυνση Στρατιωτικών Εργων και Στρατιωτική Μουσική.

Ι Μ.Π. «Σµύρνη» (1η Ταξιαρχία Καταδροµών-Αλεξιπτωτιστών, 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, 71η Αεροµεταφερόµενη Ταξιαρχία Πεζικού).

ΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού).

13 ∆ιοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού.

«Μάζεµα» στην πυραµίδα

Με βάση τη Νέα ∆οµή ∆υνάµεων, µε την αναστολή της λειτουργίας του Β’ Σ.Σ., καταργούνται µόνο το Στρατηγείο, ο Λόχος Στρατηγείου, η ∆ιοίκηση Πυροβολικού και Μηχανικού του Σώµατος, το Κεντρικό Ταµείο Στρατού, η ∆ιεύθυνση Στρατιωτικών Εργων και η Στρατιωτική Μουσική, δηλαδή περί τα 250-300 άτοµα, εκ των οποίων ως προελέχθη τα περισσότερα θα ενταχθούν στη Ι Μ.Π., που, εκτός των τριών Ταξιαρχιών Ειδικών ∆υνάµεων που ήδη διαθέτει, θα εντάξει και την 1η ΤΑΞΑΣ µε τα µεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα, προκειµένου να τους µεταφέρει η ίδια «όπου δει». Ταυτόχρονα, σύµφωνα πάντα µε ανώτατη στρατιωτική πηγή, «µόνο από την κατάργηση των Α’ και Β’ Σωµάτων Στρατού η κορυφή της στρατιωτικής πυραµίδας θα “µαζέψει” κατά δύο αντιστράτηγους, δύο υποστράτηγους και επτά ταξίαρχους!». Καθόλου άσχηµα αν αναλογιστούµε τις παρούσες οικονοµικές και επιχειρησιακές συνθήκες του Ελληνικού Στρατού.

Keywords
Τυχαία Θέματα