Ακόμα και μετά θάνατον ο Νεμτσόφ 'καίει" τον Πούτιν

Τη ρωσική ανάμειξη στο μέτωπο της Ουκρανίας με στρατιώτες, όπλα και πάνω από ένα δισ. δολάρια ξεσκεπάζει έρευνα της ρωσικής αντιπολίτευσης την οποία είχε «ανοίξει» ο επικριτής του Κρεμλίνου Μπόρις Νεμτσόφ πριν πέσει νεκρός από σφαίρες τον Φεβρουάριο.

Περισσότεροι από 200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες ανατολική Ουκρανία, αναφέρει η σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες της Δύσης ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στείλει στρατιώτες και όπλα για να υποστηρίξει την εξέγερση των αυτονομιστών.

Το κόστος της ρωσικής

στρατιωτικής εμπλοκής και της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας φέρεται να ξεπερνά τα 53 δισεκ. ρούβλια (1,04 δισ. δολάρια), αναφέρεται στην έκθεση ακτιβιστών και φίλων του αντιπολιτευόμενου Μπόρις Νεμτσόφ.

Ο Νεμτσόφ έπεσε νεκρός το Φεβρουάριο μπροστά από το Κρεμλίνο. Μέλη του κόμματός του, του φιλελεύθερου RPR-Parnas, καθώς και δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης, βοήθησαν να ολοκληρωθεί η 65σέλιδη έκθεση που φέρει τον τίτλο «Ο Πόλεμος του Πούτιν» και η οποία δημοσιεύτηκε στον ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο Open Russia.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να την σχολιάσει, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στην έρευνα -την οποία ξεκίνησε ο Νεμτσόφ το 2015 αφού ζήτησαν τη βοήθειά του οικογένειες Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία- αναφέρεται πως τουλάχιστον 150 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο του 2014 στις μάχες γύρω από το χωριό Ιλοβάισκ στην επαρχία του Ντονέτσκ.

Οι συγγενείς τους έλαβαν ως αποζημίωση τρία εκατ. ρούβλια με τον όρο ότι δεν θα μιλήσουν δημόσια για τους θανάτους, προστίθεται.

Πιο πρόσφατα, 70 Ρώσοι στρατιώτες πέθαναν στην μάχη του Ντεμπάλτσεβε, το οποίο έπεσε στα χέρια των φιλορώσων τον Φεβρουάριο, αφότου υπεγράφη η συμφωνία εκεχειρίας στο Μινσκ. Βάσει της έκθεσης στους συγγενείς αυτών των στρατιωτών δεν δόθηκε αποζημίωση.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο Ίλια Γιάσιν, σύμμαχος του Νεμτσόφ ο οποίος ολοκλήρωσε την έκθεση, δήλωσε ότι πρόκειται για έργο «αληθινών πατριωτών» που αντιτίθενται στις «πολιτικές απομόνωσης του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν επίσης πως οι περισσότεροι από τους Ρώσους στρατιώτες υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν επισήμως από το στρατό πριν μεταβούν στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να υποστηριχθεί το επιχείρημα της Μόσχας ότι δεν υπάρχουν εκεί εν ενεργεία Ρώσοι στρατιωτικοί, αλλά μόνο εθελοντές.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπολόγισαν επίσης ότι η Ρωσία δαπάνησε 53 δισ. ρούβλια σε διάστημα 10 μηνών για να υποστηρίξει τους Ρώσους «εθελοντές» και τους ντόπιους αυτονομιστές, καθώς και για να τους παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στην έκθεση αναφέρεται πως οι Ρώσοι που πολεμούν εναντίον των στρατευμάτων του Κιέβου λαμβάνουν έως 90.000 ρούβλια (1.774 δολάρια) μηνιαίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα