Yayoi Kusama: Η καλλιτέχνις του πουά

Η ιδιόρρυθμη συγγραφέας και εικαστικός Yayoi Kusama συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες της Ιαπωνίας. Εκκεντρική προσωπικότητα, γνωστή για την εμμονή της με τις χρωματιστές κουκκίδες και τους καθρέφτες δημιουργεί πρωτότυπα γλυπτά και ζωγραφικά έργα συνδυάζοντας διαφορετικά εικαστικά κινήματα.

Η Yayoi Kusama γεννήθηκε στο Matsumoto, του Nagano το 1929. Άρχισε να ζωγραφίζει περίπου στην ηλικία των δέκα, χρησιμοποιώντας πουά μοτίβα και πλέγματα. Η οικογένεια της αν και συντηρητική, αναγνωρίζοντας την κλίση της Kusama στα εικαστικά την έστειλε στο Κιότο για να μελετήσει

την τέχνη της παραδοσιακής Ιαπωνικής ζωγραφικής. Αν και κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές, απέρριψε τα στενά όρια της παραδοσιακής Ιαπωνικής τέχνης και άρχισε να πειραματίζεται με αφηρημένες φόρμες και επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Το 1957 μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ξεκίνησε να φτιάχνει γλυπτά και έργα ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων, χρησιμοποιώντας καθρέφτες και ηλεκτρικά φώτα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, διοργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ body painting με γυμνά σώματα ζωγραφισμένα με κουκκίδες, επιδείξεις μόδας και αντιπολεμικές διαδηλώσεις και ξεκίνησε δραστηριότητες που σχετίζονται με τα μέσα ενημέρωσης, όπως η παραγωγή ταινιών και η δημοσίευση εφημερίδων. Το 1968, η ταινία “Kusama’s Self-Obliteration” στην οποία ήταν παραγωγός και πρωταγωνίστρια, βραβεύτηκε στον 4o Διεθνή Διαγωνισμό Πειραματικών Ταινιών στο Βέλγιο και στο 2o ΦεστιβάλΚινηματογράφου στο Maryland και πήρε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ann Arbor. Παράλληλα παρουσίαζε τα έργα της σε εκθέσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα