140 εκατ. γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να εξαλειφθεί η πρακτική του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών, θύματα της οποίας είναι περίπου μισό εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια στην Ευρώπη και έως και 140 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, όπως κατήγγειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ευρώπη η αντιμετώπιση του φαινομένου περνά κυρίως μέσω της πιο αποτελεσματικής καταστολής, σημειώνει η Επιτροπή, την ώρα που η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην κλειτοριδεκτομή.

«Αν και όλα τα κράτη μέλη διαθέτουν νομικά εργαλεία για

να αντιμετωπίσουν τους δράστες (…), στην πραγματικότητα οι διώξεις είναι πολύ σπάνιες», επισήμανε η Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας εναντίον των Γυναικών.

Αν και «πιο συχνά» οι γυναίκες υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων πριν την άφιξή τους στην Ευρώπη ή στη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, «προφανώς» κλειτοριδεκτομές γίνονται και στην Ευρώπη, όπως εκτιμά η Επιτροπή.

Το Ευρωκοινοβούλιο υπολογίζει ότι το 2011 περίπου 500.000 γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή ζούσαν στην Ευρώπη, ενώ περίπου 180.000 κορίτσια και κοπέλες απειλούνται να υποβληθούν στον ακρωτηριασμό αυτό.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών (EIGE), τα θύματα ζουν σε τουλάχιστον 13 από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, κυρίως σε αυτές που υποδέχονται πρόσφυγες από τον Νίγηρα, τη Σομαλία, την Ερυθραία, τη Γουινέα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Η κλειτοριδεκτομή αποτελεί μια πρακτική που εξακολουθεί να γίνεται σε 28 αφρικανικές χώρες, την Υεμένη, το βόρειο Ιράκ και την Ινδονησία.

Το 2007, βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, στη Βρετανία ζούσαν 66.000 θύματα και στη Γαλλία 61.000, υπενθυμίζει η Επιτροπή για την οποία η αποτελεσματική καταπολέμηση της πρακτικής αυτής περνά από την υιοθέτηση μέσων παρακολούθησης και περιορισμού του φαινομένου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί επίσης τις χώρες της ΕΕ να «διασφαλίσουν την προστασία των γυναικών που κινδυνεύουν», χρησιμοποιώντας τους ήδη υπάρχοντες νόμους για την παροχή ασύλου και να αποδεσμεύσουν πόρους για την πρόληψη και την υγειονομική περίθαλψη των θυμάτων.

Στη Γαλλία υπάρχει ένας οργανισμός που προσφεύγει νομικά εναντίον των δραστών των κλειτοριδεκτομών

Ήδη στη Γαλλία υπάρχει ένας οργανισμός που προσφεύγει νομικά εναντίον των δραστών των κλειτοριδεκτομών, στην Ολλανδία γίνονται εκστρατείες ενημέρωσης στα σχολεία και στη Βρετανία υπάρχουν 15 κλινικές που προσφέρουν εξειδικευμένη φροντίδα στα θύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα