Υπό παραίτηση ο Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα υποβάλει εντός της Παρασκευής στον πρόεδρο της Βουλής την παραίτησή του, η οποία πρόκειται να ενεργοποιηθεί 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η ενέργεια του κ. Γκρούεφσκι να αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων από τον Ιούλιο του 2015 αναφορικά

με την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου. Η συμφωνία προβλέπει ειδικότερα ότι 100 ημέρες νωρίτερα – δηλαδή σήμερα, 15 Ιανουαρίου – θα πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο επικεφαλής της οποίας θα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος, βάσει της συμφωνίας, θα παραιτηθεί ώστε η Βουλή να αναδείξει την υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές.

Από την πλευρά του κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι με την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία, το κόμμα του εκπλήρωσε πλέον όλες τις υποχρεώσεις που του αναλογούν από τη συμφωνία και αναμένει οι εκλογές να διεξαχθούν την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Aμφιβολίες της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή των εκλογών

Ωστόσο, η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ αμφιβάλλει εάν ο Νίκολα Γκρούεφσκι είναι διατεθειμένος να επιτρέψει οι εκλογές του Απριλίου να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο. Εκτιμά επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών στις 24 Απριλίου.

Σε περίπτωση όνως που η αντιπολίτευση δεν συμφωνήσει οι εκλογές να διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, τότε αυτές ίσως αναβληθούν, οπότε και η παραίτηση του Ν. Γκρούεφσκι από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας θα καθυστερήσει.

Το όλο σκηνικό πάντως ενδέχεται να ξεκαθαρίσει σήμερα κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει στα Σκόπια με τους πολιτικούς αρχηγούς της ΠΓΔΜ ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιόχανες Χαν, με τη μεσολάβηση του οποίου είχε επιτευχθεί η συμφωνία, στις 15 Ιουλίου 2015 για την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα. Οι σημερινές συναντήσεις του κ. Χαν στα Σκόπια χαρακτηρίζονται σε κάθε περίπτωση «κρίσιμες», καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί αν τελικά τηρηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου και αν τελικά η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές στα τέλη Απριλίου.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα