Στο κάδρο των περικοπών μπαίνουν και οι επικουρικές

H κυβέρνηση διαπραγματεύεται νέο "μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις για να μετριαστούν οι επικείμενες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Είναι η πρώτη φορά που μέσω κύκλων το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται κάτι τέτοιο κι αυτό μόλις επτά μήνες από την εκκίνηση των προηγούμενων περικοπών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας, επεξεργάζονται σενάρια μειώσεων που συμπεριλαμβάνουν εκτός από τις κύριες, και τις επικουρικές συντάξεις. Η πρόταση της κυβέρνησης βάζει ασπίδα προστασίας τα 1.000 ή 1.200 ευρώ, για άθροισμα κύριων

και επικουρικών συντάξεων. Από αυτό το ύψος και άνω η μείωση στην προσωπική διαφορά των κύριων συντάξεων θα γίνει στο 50% αυτών. Όμως παράλληλα θα γίνει μείωση και στις επικουρικές ώστε να καλυφθεί ο στόχος της συνολικής μείωσης της δαπάνης για συντάξεις ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.

Για τους συνταξιούχους που εισπράττουν κάτω των 1000 ευρώ , σύμφωνα με το σενάριο υπολογίζεται ότι η προσωπική διαφορά μπορεί να περικοπεί σε ποσοστό 20%. Αντίστοιχα θα γίνει μείωση και στις επικουρικές συντάξεις. Στόχος είναι να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι βρίσκονται εντός των περικοπών της προσωπικής διαφοράς.

Πάντως, υπενθυμίζουμε ότι με το προηγούμενο μνημόνιο καταργήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης του ενιαίου επικουρικού από τον κρατικό προυπολογισμό και από τον ΑΚΑΓΕ. Στην περίπτωση υστέρησης εσόδων, το ταμείο ρευστοποιεί περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις.

Μάλιστα, σε ερώτηση για το τι νόημα έχει η περικοπή των επικουρικών αφού δεν αποτελούν μέρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι η περικοπή δαπάνης για τις επικουρικές συμβάλλει στη δημιουργία πλεονάσματος 3.5%.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για μέτρα από το 2018, κύκλοι του Εργασίας ανέφεραν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο τονίζοντας παράλληλα ότι «παραμένει υπό συζήτηση η δοσολογία των περικοπών στις συντάξεις».

"Το ΔΝΤ θέλει εφάπαξ το 2019, εμείς σε δύο δόσεις", σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στα Εργασιακά "είναι πάντα ανοικτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία", υποστήριξαν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως "αύριο κλείνουμε" .

Keywords
Τυχαία Θέματα