Η άνοδος του πετρελαίου δεν σώζει τη Σαουδική Αραβία

Η ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου υποτίθεται ότι θα έβαζε φρένο στην εξάντληση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της Σαουδικής Αραβίας Αυτό όμως δεν συνέβη ακόμα και οι οικονομολόγοι αναρωτιούνται γιατί.

Τα καθαρά ξένα assets που κρατά η κεντρική τράπεζα της Σ. Αραβίας μειώνονταν με μέσο μηνιαίο ρυθμό 6,5 δισ. δολ. την περασμένη χρονιά. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 500

δισ. δολ., έναντι 737 δισ. δολ. το 2014 όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν πάνω από τα 100 δολ/βαρέλι,

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η πτώση ανήλθε σε 11,8 δισ. και 9,8 δισ. δολ αντίστοιχα.

Το φαινόμενο δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις κρατικές δαπάνες. Δεν έχει γίνει πώληση κρατικών ομολόγων, άρα αυτό μπορεί να αποτελεί λόγο, αλλά από την άλλη, είχαν περισσότερα έσοδα εξαιτίας της αύξησης στις τιμές του πετρελαίου, αναφέρουν οικονομολόγοι.

Η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο έχει βλάψει τα δημόσια οικονομικά της Σαουδικής Αραβίας με το έλλειμμα να αγγίζει τα 79 δισ. δολ. το 2016.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Commerzbank στο Ντουμπάι, Απόστολος Μπαντής, αναφέρει πως δεν αναμένεται αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Σ. Αραβίας, η οποία έχει ακόμα «περιθώρια να αναπνεύσει» ή κάποια υποτίμηση του ριάλ, εκτός κι αν τα ξένα assets υποχωρήσουν κάτω από τα 350 δισ. δολ. Ωστόσο, όπως λέει, αν και τα αποθέματα υποχωρούν με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου, το συνολικό τους επίπεδο παραμένει υψηλό.

Keywords
Τυχαία Θέματα