Οι ΟΝΝΕΔίτες που άφησαν τη Βουλή για την αγορά

Πώς άλλαξε η τάση και γιατί τα πολιτικά στελέχη αιχμής στρέφονται στην αγορά κι όχι στη Βουλή

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ακούμε διαρκώς για τα "παιδιά του κομματικού σωλήνα". Για εκπροσώπους των νεολαιών που μετά τη δραστηριότητα τους αυτή, κατευθείαν αναλαμβάνουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και κατόπιν στη Βουλή, δίχως ενδιάμεσα να έχουν περάσει από την αγορά. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν οι δύο τελευταίοι πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ

καθώς και μια σειρά ανθρώπων αυτής της γενιάς.

Πολιτικά στελέχη που επέλεξαν τον ...άλλο δρόμο από τη γνωστή πολιτική πεπατημένη. Άνθρωποι που έδειξαν πως υπάρχει κι άλλος δρόμος πέραν από το βόλεμα και που δείχνουν πως τελικά εκείνοι που υπερασπίστηκαν την ελεύθερη οικονομία ως πολιτική επιλογή τελικά την ακολουθούν κι ως επιλογή καριέρας. Όχι δηλαδή μόνο στα λόγια. Κάποιοι άλλοι βέβαια θα μιλήσουν για επιλογή ανάγκης που έγινε κάτω από τις ανάγκες της κρίσης αλλά και της σύντομης πολλές φορές βουλευτικής θητείας λόγω των συχνών αλλαγών. Όπως και να έχει πάντως, οι παρακάτω, έκαναν ένα βήμα που κάθε άλλο παρά αυτονόητο θα ήταν πριν από πέντε, δέκα ή και δεκαπέντε χρόνια.

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων του κόμματος, μετά τη θητεία του ως γραμματέας της ΝΔ και αφού έκανε τις δικές του συγκρούσεις, δεν κυνήγησε, όπως όλοι προδιέγραφαν, καριέρα βουλευτή. Αυτή τη στιγμή έχει κατορθώσει να συστήσει ένα δραστήριο δικηγορικό γραφείο με έδρα στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα πηγαίνει πολύ καλά, ανοίγοντας καινούργιο δρόμο στη ζωή του. Πολλοί το καλοκαίρι στάθηκαν στο γάμο του με την ανηψιά του Ιβάν Σαββίδη Σόνια, όμως ο ίδιος ακολούθησε μια πορεία μακριά από τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Πόντιου businessman επιτυγχάνοντας ήδη τις πρώτες του νίκες.

Τον Σάκη Ιωαννίδη τον γνωρίσαμε ως πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. Σαν ένα από τα πιο ανερχόμενα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να όμως που ο ίδιος θέλησε πριν συνεχίσει την πολιτική του πορεία να βιοποριστεί κι όλας. Κάπως έτσι, ο τέως Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ άνοιξε πρόσφατα το δικό του ασφαλιστικό γραφείο. Η πολιτική παραμένει ψηλά στα ενδιαφέροντα του, και για αυτό θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στην Β' Αθηνών, αλλά ο ίδιος δεν δείχνει να επαναπαύεται. Συνεχίζει να κινείται στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα χώρο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απαιτητικό, που ας μην ξεχνάμε ότι πλήττεται συνέχεια από τη κυβέρνηση.

Ο γνωστός Οννεδίτης με τη μακρά πορεία στα πράγματα της βορείου Ελλάδος και κατόπιν γενικός γραμματέας Επικοινωνίας στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου Γιώργος Καραγιάννης, θεωρούνταν από τις σημαντικές νέες φωνές στο κόμμα, με προοπτική να είναι υποψήφιος μάλιστα στη Β' Θεσσαλονίκης και με ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας. Μάλιστα ασχολήθηκε ενεργά και στις εσωκομματικές εκλογές. Μηχανολόγος Μηχανικός ο ίδιος με μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποιεί καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, διαλέγοντας τον δύσκολο δρόμο πηγαίνοντας εξαιρετικά.

Από τα ισχυρά στελέχη της ΟΝΝΕΔ της δεκαετίας του '90 ο Βασίλης Τοκάκης, θεωρούνταν ως ένας "σίγουρος" μελλοντικός πολιτικός χάρη στις κομματικές περγαμηνές του. Αρχικά απασχολήθηκε στο πλευρό πολιτικών και υπουργών όπως οι κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης, Κ. Χατζηδάκης κ.ά. Παρά ταύτα σύντομα έκανε στροφή στην καριέρα του εργαζόμενος στη διαφήμιση και την επικοινωνία, κάνοντας πέρασμα στο μάρκετινγκ του Ολυμπιακού και σήμερα δουλεύοντας ως επικοινωνιολόγος στον Πειραιά και ως πανεπιστημιακός καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα