Βρετανία: Ξεκινάει η κούρσα για τον διάδοχο του Κάμερον - Οι υποψήφιοι «ανοίγουν τα χαρτιά τους»

Στο επόμενο βήμα για την εκλογή του νέου ηγέτη προχωρά το Συντηρητικό Κόμμα μετά τα σχέδια των υποψηφίων για την διαχείριση του Brexit.

Οι 330 βουλευτές των Τόρις θα ψηφίσουν μεταξύ των πέντε υποψηφίων για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον, με όποιον έχει τις λιγότερες ψήφους να αποχωρεί από την κούρσα.

Η υπουργός Εσωτερικών, Τερέσα Μέι, έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων, τουλάχιστον έτσι φαίνεται δημοσίως, ενώ είναι και το φαβορί των μπουκμέικερς, η υπουργός Ενέργειας, Άντρεα Λίντσομ βρέθηκε στην κορυφή μιας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε τη Δευτέρα,

ενώ έχει και την υποστήριξη του πρώην δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.

Μόλις δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. οι πέντε υποψήφιοι έχουν επικεντρωθεί στο πότε η Βρετανία πρέπει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και να ξεκινήσει έτσι επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το μπλοκ.

Ο νέος ηγέτης θα πρέπει να έχει αποφασιστεί έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

«Ο νέος πρωθυπουργός θα βρεθεί υπό πίεση από τις Βρυξέλλες να κινήσει τις διαδικασίες γρήγορα» σχολιάζει ο Carsten Nickel, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Teneo Intelligence.

Μέχρι στιγμής, η Λίντσομ έχει πει ότι σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έξοδο καθώς όπως είπε τη Δευτέρα, «ούτε εμείς ούτε οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι θέλουν να παραταθεί η αβεβαιότητα».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας κι επίσης υποψήφιος Λίαμ Φοξ ήταν ακόμα πιο συγκεκριμένος: «Θα ήθελα να φύγουμε από την Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 έως το τέλος του έτους».

Αντίθετα, οι υπόλοιποι υποψήφιοι, Μέι, Γκόουβ και Κραμπ, συστήνουν ψυχραιμία και επιφυλακτικότητα, τονίζοντας ότι η Βρετανία χρειάζεται χρόνο για να καθορίσει την στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις και να προχωρήσει σε προκαταρκτικές συζητήσεις με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα