Βουλή των Λόρδων: Το Brexit πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο!

Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. μόνο εάν λάβει αντίστοιχη έγκριση από το κοινοβούλιο, καθώς το να προχωρήσει με διαφορετικό τρόπο θα οδηγήσει σε ένα «δυσάρεστο προηγούμενο», όπως ανακοίνωσε η Βουλή των Λόρδων.

Εάν η κυβέρνηση δεν συμβουλευτεί το κοινοβούλιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 «θα παραβιάσει το Σύνταγμα», όπως εκτίμησε η Συνταγματική Επιτροπή της Βουλής

των Λόρδων. Παράλληλα υποστήριξε ότι, αν και ήταν νόμιμο, το δημοψήφισμα αν και ήταν συμβουλευτικό, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση, βάσει του προγράμματος του Συντηρητικού Κόμματος, να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης.

«Το Σύνταγμά μας έχει βασιστεί στην αρχή της κυριαρχίας του κοινοβουλίου και η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι θα πρέπει να ληφθεί από το κοινοβούλιο», τόνισε ο Ian Lang, πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής της Βουλής των Λόρδων. Προσέθεσε ακόμη ότι «κοινοβούλιο και κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να διασφαλίσουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αναφορικά με την αποχώρηση από την Ε.Ε».

Η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις προκειμένου να αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο ενεργοποίησης του Άρθρου 50, κίνηση η οποία θα οδηγήσει στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. εντός διετίας. Η κυρία Μέι έχει τονίσει ότι δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση του Άρθρου 50 πριν από το τέλος του 2016.

Η Έλεν Μπόουερ, εκπρόσωπος Τύπου της κυρίας Μέι υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι «η κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη» από τη Συνταγματική Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα