Οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Εμανουέλ Μακρόν

Σε όλη την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει ότι η γαλλική οικονομία χρειάζεται βαθιά μεταρρύθμιση. Το βράδυ των εκλογών, νικητής πια, είπε με στόμφο ότι το καθήκον του είναι τεράστιο. Τώρα, καθισμένος στην προεδρική καρέκλα του Μεγάρου των Ηλυσίων, είναι έτοιμος να υλοποιήσει το οικονομικό του πρόγραμμα που προβλέπει, μεταξύ άλλων, χαμηλότερους φόρους για τις επιχειρήσεις, μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας κι απλούστερο συνταξιοδοτικό σύστημα

Γιατί σωρεύτηκαν τόσο επείγουσες αλλαγές στο σώμα της οικονομίας;

ένας λόγος είναι ότι οι προκάτοχοι του Μακρόν, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί, δεν κατάφεραν να κάνουν πολλά πράγματα σε αυτό τον τομέα. Άλλωστε τα τελευταία δέκα χρόνια, που χαρακτηρίζονται από τους Γάλλους ως "η χαμένη δεκαετία", τα οικονομικά προβλήματα αυξήθηκαν και οξύνθηκαν.

Η διαχείριση του εθνικού χρέους των Γάλλων, για παράδειγμα, είναι ένα αγκάθι. Το χρέος σχεδόν διπλασιάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια,προσεγγίζοντας το ανησυχητικό ποσοστό του 100% του ΑΕΠ. Την περασμένη χρονιά το δημόσιο χρέος στη Γαλλία ξεπέρασε εκείνο της Γερμανίας, αν και η οικονομία της τελευταίας είναι κατά το ένα τρίτο μεγαλύτερη από της Γαλλίας.

Η βασική κινητήρια δύναμη της γαλλικής οικονομίας είναι οι δαπάνες για την κοινωνική της πολιτική, οι οποίες είναι οι περισσότερες, ως ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη μεγάλη, ανεπτυγμένη οικονομία. Ωστόσο, ο γαλλικός πληθυσμός γερνάει με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση του Παρισιού, καθώς όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι πληρώνουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, για κάθε ηλικιωμένο συνταξιούχο τον οποίο στηρίζουν. Η εξάρτηση των ηλικιωμένων- συνταξιούχων από τον ενεργό εργασιακά πληθυσμό, υπερέβη το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το χάσμα διευρύνεται, αργά αλλά σταθερά.

Όσο για τους εργασιακά ενεργούς Γάλλους, αυτοί έχουν το πρόβλημα του σχετικά υψηλού εργασιακού κόστους, που αποτελεί βασικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα της Γαλλίας. Όπως δήλωσε ο Μπρινό Καβαλιέ, επικεφαλής οικονομολόγος της Oddo Securities "οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό μπορεί να δημιουργήσουν σοκ εμπιστοσύνης" το οποίο θα καταβάλλει, αν δεν μεριμνήσει εγκαίρως, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα