Τουρισμός: Η «φτώχεια» με τα πεσμένα έσοδα, η γκρίνια και τα στατιστικά της ΤτΕ

Της Στεφανίας Σούκη

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και το ίδιο και τα πεσμένα νούμερα στα έσοδα του τουρισμού, όπου μάλιστα η αντιπαράθεση έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα διαφορετικά... στρατόπεδα, ακόμη και με κομματικό μανδύα, τουριστικών και- κυρίως- πολιτικών «κύκλων».

Ο λόγος για την ανοικτή αμφισβήτηση των αριθμών που παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος όσον αφορά τις αφίξεις και τις δαπάνες ανά ταξιδιώτη, από τους οποίους προκύπτει πτώση των εσόδων στο οκτάμηνο του 2016 κατά 7,1%, όπερ μεταφράζεται

σε μείωση εσόδων κατά 750 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 1,8%, στα 17,195 εκατ. επισκέπτες.

πρώτη προσπάθεια, την οποία απέκρουσε με επίσημες ανακοινώσεις την προηγούμενη εβδομάδα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ήταν να συνδεθούν οι περιπτώσεις της εντυπωσιακής φοροδιαφυγής τουριστικών επιχειρήσεων (σ.σ. παρουσιάστηκαν προ ημερών από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων), με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου ο κάθε ξένος ταξιδιώτης δηλώνει με την αναχώρησή του πόσα ξόδεψε. Οι περιπτώσεις που αναφέρει η ΓΓΔΑ ουδεμία σχέση έχουν με τις 45.000 των ερωτηματολογίων των επισκεπτών που εξετάζει η ΤτΕ, η οποία ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς να έχει αλλάξει τη σχετική μεθοδολογία εδώ και πολλά χρόνια, από την έλευση του ευρώ, προκειμένου να γνωρίζει η κεντρική τράπεζα, σε περιβάλλον ενιαίου νομίσματος, πόσα κεφάλαια έρχονται σε κάθε χώρα προορισμού από το εξωτερικό. Οι ξένοι επισκέπτες, εξερχόμενοι από τη χώρα, ερωτώνται πόσα δαπάνησαν, χωρίς να ερωτώνται για το αν έλαβαν αποδείξεις ή αν αυτές ήταν τελικά ...πλαστές".

Η δεύτερη προσπάθεια αμφισβήτησης των στοιχείων της ΤτΕ έχει να κάνει τώρα με την απόκλιση των 3,5 εκατ. αφίξεων και άρα εκατομμυρίων ''αποκρυβέντων'' εισπράξεων αν αυτές πολλαπλασιαστούν με τη Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη π.χ. των 595 ευρώ του Αυγούστου ανά ταξιδιώτη .

Η ΤτΕ σημείωσε 17,195 εκατ. αφίξεις στο οκτάμηνο, ενώ τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (σ.σ. δεν πρόκειται για πρωτογενή στοιχεία του Συνδέσμου) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τους Μεθοριακούς Σταθμούς για τις οδικές αφίξεις εμφανίζουν 20,665 εκατ. αφίξεις.

Πού οφείλεται λοιπόν η απόκλιση, η οποία, σημειωτέον, εμφανίζεται στα στοιχεία κάθε χρόνο, αλλά τις προηγούμενες χρονιές λίγοι είχαν δώσει σημασία;

1) Οι μεθοριακοί σταθμοί μετράνε ξένα διαβατήρια, ακόμη και μονίμων κατοίκων στην Ελλάδα, νούμερο που το 2014 έφτασε το 1,65 εκατ. (1,5 εκατ. το 2013), ενώ η ΤτΕ αφαιρεί από τα στοιχεία τα διαβατήρια μόνιμων κατοίκων.
2) Στα νούμερα της ΥΠΑ περιλαμβάνονται οι επιβάτες από τα αεροδρόμια του εξωτερικού, άρα και τους Ελληνες, ενώ η ΤτΕ μετράει πάντα μή μονίμους κατοίκους. Ενδεικτικά, σε όλα τα αεροδρόμια πλήν της Αθήνας, αφίξεις 821 χιλ. από τα αεροδρόμια του εξωτερικού το 2014 αντιστοιχούν σε κατοίκους Ελλάδος (930 χιλ. το 2013).
3) Η ΤτΕ μετράει τους ταξιδιώτες όταν αυτοί αναχωρούν από Ελλάδα, επομένως μπορεί να υπάρξει υστέρηση στα νούμερα μεταξύ ΥΠΑ και ΤτΕ και μάλιστα αρκετών χιλιάδων ταξιδιωτών κυρίως στις αυξημένες επιδόσεις του Αυγούστου, για όσους έρχονται τον Αύγουστο και φεύγουν το Σεπτέμβριο, άρα θα εμφανιστούν στα νούμερα της ΤτΕ το Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα