Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

Σταθερός στην άποψη που εκφράζει εδώ και αρκετούς μήνες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, σε δηλώσεις του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Atlantic Council, με θέμα «Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη και η σημασία της για την αμερικανική ευημερία».

Συμμετέχοντας σε πάνελ, παρουσία και του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ,

Ολιβιέρ Μπλανσάρ, ο κ. Τόμσεν δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι εν γένει επί ευρωπαϊκού εδάφους, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η μη εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, κάτι το οποίο ισχύει ακόμη και σε «ισχυρές» χώρες, όπως αυτές Γαλλίας και Γερμανίας.

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, μετά από ερώτηση που δέχθηκε, υπογράμμισε ότι εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, τότε δεν πρόκειται να επιτύχει καμία μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη χώρα. Προσέθεσε, όμως, ότι «ελάφρυνση του χρέους και μεταρρυθμίσεις» είναι ο σωστός συνδυασμός, ούτως ώστε η Ελλάδα να κατορθώσει να εξέλθει της κρίσης.

Επανέλαβε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, θα επιφέρει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της ήταν υπέρ του συγκεκριμένου στόχου, ενώ αντίθετα το ΔΝΤ είχε ξεκαθαρίσει ότι η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να «αντέξει» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 1,5% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα