Το υπ. Περιβάλλοντος απαγορεύει την τουριστική κατοικία στην Πλάκα

Της Μαριάννας Τζάννε

Tην κατάργηση της χρήσης των τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή της Πλάκας επισημοποιεί η αποδοχή γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ακυρώνοντας τον σχεδιασμό πολλών επενδυτικών σχεδίων για την τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής.

Σχετικό ερώτημα είχε σταλεί τον περασμένο Αύγουστο από την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Υπηρεσιών και Γνωμοδοτήσεων του ΥΠΕΝ προς το Νομικό Συμβούλιο, προκειμένου να ερμηνευτεί διάταξη του νόμου 4276 /2014 του υπουργείου Τουρισμού (Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας

τουριστικών επιχειρήσεων, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις) και να διαπιστωθεί εάν ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα μπορούν να αναγερθούν με όρους δόμησης κατοικίας όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος για τον οικισμό της Πλάκας που έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός από το 1979.

Το ερώτημα των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, έγινε κατόπιν πλήθους αιτημάτων για τουριστική αξιοποίηση της περιοχής και διατυπώθηκε με σκοπό να διαπιστωθεί εάν τα διαμερίσματα αυτά θα χαρακτηριστούν ως κατοικίες ή ως τουριστικές εγκαταστάσεις. Οι τελευταίες δεν επιτρέπονται από το καθεστώς προστασίας της Πλάκας και ειδικότερα από το Προεδρικό Διάταγμα του 1993 που καθόρισε τις χρήσεις της περιοχής.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2015 το νομικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά στο ερώτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας ότι το ΠΔ για την προστασία της Πλάκας δεν προβλέπει στις χρήσεις την ύπαρξη ξενοδοχείων, παρά μόνο ξενώνων ενώ με άλλο άρθρο ξεκαθαρίζει ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία νέων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων παρά μόνο στα κτίρια που λειτουργούσαν μέχρι τις 23 Νοεμβρίου του 1982, με νόμιμη άδεια. Την γνωμοδότηση αυτή έκανε αποδεχτή το ΥΠΕΝ με απόφαση των υπουργών κ. Π. Σκουρλέτη και Γ. Τσιρώνη, που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια στις 28 Μαρτίου.

Πριν το Προεδρικό Διάταγμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις στην Πλάκα ίσχυαν οι διατάξεις του νόμου 4160/1993, στον οποίο υπήρχε πανομοιότυπη διάταξη με αυτή που περιλαμβάνει ο νόμος του υπουργείου Τουρισμού.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο της εποχής, στην κατηγορία των τουριστικών καταλυμάτων περιλαμβάνονταν και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε συγκρότημα μέχρι 10 δωματίων αλλά και τα επιπλωμένα διαμερίσματα.

Η διάταξη αυτή δεν συμπεριλήφθηκε στο ΠΔ της Πλάκας καθώς ο νομοθέτης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σκεπτικό της γνωμοδοτικής απάντησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν ήθελε να επιτρέψει καμία νέα ξενοδοχειακή εγκατάσταση. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι στο «ΠΔ η χρήση ξενώνες προβλέπεται στη Γενική Κατοικία, όταν εξειδικεύονται οι χρήσεις ανά ζώνες δεν επιτρέπεται σε κανένα οικοδομικό τετράγωνο ή τμήμα του» σημειώνει η απόφαση του ΝΣΚ.

Επισημαίνεται δε ότι στις περιοχές με χρήση Γενικής Κατοικίας δίνεται έμφαση στην Κατοικία καθώς είναι η μόνη επιτρεπτή χρήση από τον 1ο όροφο και πάνω. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Τουρισμού τα ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάγονται στην κατηγορία των μην κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων δηλαδή σε ειδική κατηγορία.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το κτίριο στο οποίο αναπτύσσεται το κατάλυμα έχει αμιγή χρήση επιπλωμένων διαμερισμάτων που δεν προβλέπεται στην περιοχή της Πλάκας καθώς επιτρέπεται η ύπαρξη μίας μόνο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή επιχειρηματία για να διατηρηθεί ο τουριστικός χαρακτήρας του οικισμού. Τα καταλύματα αυτά αναγείρονται με όρους δόμησης κατοικίας. Όπως όμως αναφέρει στο σκεπτικό του το νομικό συμβούλιο του Κράτους «πρόκειται για μια πρόβλεψη που αφορά την πολεοδομική και κτιριολογική αντιμετώπιση του κτίσματος κατά την ανέγερση.

Δεν αναιρεί το χαρακτήρα των επιπλωμένων διαμερισμάτων ως τουριστικών εγκαταστάσεων και δεν αρκεί για να ταυτιστεί η χρήση κατοικία με αυτή της τουριστικής κατοικίας και να υποστηριχθεί ότι επιτρέπεται όπου επιτρέπεται και η απλή κατοικία». Κατόπιν τούτων τα διαμερίσματα αυτά θεωρείται ότι έχουν το χαρακτήρα των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και όχι των κατοικιών και ως νέες εγκαταστάσεις υπάγονται στις απαγορευτικές περιπτώσεις του ΠΔ της Πλάκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα