Το νέο στοίχημα του Cryan για την αναγέννηση της Deutsche Bank

Ο ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank, John Cryan, έχει περάσει τους τελευταίους 18 μήνες μειώνοντας το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της DB, μέσω της περικοπής χιλιάδων θέσεων εργασίας και του διακανονισμού νομικών διενέξεων ύψους αρκετών δισεκατομμύρια.

Το επόμενο βήμα του δεν φαίνεται να είναι πιο απλό: πρόκειται για την προσπάθεια αναβίωσης της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας

αξίας 800 δισ. δολαρίων.

Η εν λόγω μονάδα αποτελεί «κλειδί» για την τράπεζα η οποία προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα και θα μπορούσε, παράλληλα, να παίξει σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση κεφαλαίου που έχει εξάλλου διαβρωθεί εξαιτίας της επιδίκασης προστίμων για διάφορα παραπτώματα. Ο CEO έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της πώλησης της επιχείρησης για να την άντληση ρευστού, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μερικής δημόσιας προσφοράς. Ωστόσο το τμήμα που, από τον Οκτώβριο βρίσκεται υπό την ηγεσία του Nicolas Moreau, επηρεάζεται από τις αναταράξεις στα οικονομικά της μητρικής εταιρείας, τις απομακρύνσεις των διευθυντικών στελεχών , αλλά και τη μείωση του πελατολογίου που σημειώνεται για πέντε συνεχή τρίμηνα. Όλα αυτά έχουν αφήσει το τμήμα της DB πίσω από ανταγωνιστές της, όπως η BlackRock και η Amundi.

«Στο παρελθόν, η Deutsche Bank είχε παραμελήσει το κομμάτι του asset-management για να επικεντρωθεί στην επενδυτική στρατηγική», αναφέρει ο Tomasz Grzelak, αναλυτής της Baader Helvea στη Ζυρίχη. «Η τρέχουσα διοίκηση πληρώνει τώρα το τίμημα γι' αυτή την παραμέληση».

Ο 51 ετών Moreau, Γάλλος στην καταγωγή που επί 25 χρόνια εργαζόταν στην ασφαλιστική Axa, διεξάγει μια αξιολόγηση της επιχείρησης. Όπως έιπε στους επενδυτές, θα υποστηρίξει την πώληση μεριδίου μέσω IPO. Πηγές αναφέρουν ότι, η τράπεζα εξετάζει μια μερική IPO της μονάδας στο Λουξεμβούργο.

Τουλάχιστον ένας από τους τρεις βασικούς μετόχους της τράπεζας θα υποστηρίξει κάτι τέτοιο, αν πραγματικά αποτελεί τη λύση για την ανάπτυξη της επιχείρησης, αναφέρει ανώνυμη πηγή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup το τμήμα asset management της Deutsche Bank έχει αξία τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ. Μια IPO μεριδίου 25% ενδέχεται να δώσει ώθηση στον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας Tier 1 από 10 έως 50 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι το 2012 η τράπεζα είχε προσπαθήσει να πουλήσει μεγάλο μέρος της επιχείρησης, ωστόσο δεν προχώρησε όταν απέτυχε να προσελκύσει αρκετό ρευστό για την πώληση. Η όλη διαδικασία είχε δημιουργήσει νευρικότητα σε εργαζομένους και πελάτες, οδηγώντας αρκετούς εξ αυτών να αποσύρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα.

H DB άλλαξε πορεία, στοιχηματίζοντας ότι το asset management μπορεί να είναι μια επικερδής εναλλακτική. Συγχώνευσε τη μονάδα με το τμήμα διαχείρισης πλούτου, για να τις ξαναχωρίσει το 2015, κυρίως για ρυθμιστικούς λόγους. Ο Quintin Price, πρώην στέλεχος της BlackRock και προσωπική επιλογή του Cryan, προσελήφθη στις αρχές του 2016 για να βοηθήσει στη διοίκηση του asset management, αλλά σύντομα αποχώρησε, οδηγ'ωντας σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αποχωρήσεις.

Τότε, οι επενδυτές απέσυραν 29 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2016, αφήνοντας τη μονάδα asset management με 715 δισ. ευρώ Το δ' τρίμηνο αναμένεται
να είναι επίσης αρνητικό. Αντιθέτως, η Amundi είχε εισροές 39,1 δισ. ευρώ στο εννιάμηνο, ενώ έχει προσελκύσει νέο χρήμα για τουλάχιστον επτά συνεχόμενα τρίμηνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα