Το μεγάλο παζάρι για να κλείσει η αξιολόγηση – Μέτρα τώρα για μετά το 2018 ζητά το ΔΝΤ

Σε εξέλιξη είναι το μεγάλο παζάρι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, προκειμένου να ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση με στόχο να ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παρουσιάσει την Πέμπτη στο Eurogroup τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο όπως δήλωσε και ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δεν αναμένεται συμφωνία.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα ευρώ νέα

μέτρα περιπλέκει το κουβάρι, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στην ψήφιση των μέτρων για μετά το 2018 άμεσα, προκειμένου να λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνηση δεν συζητά νέα μέτρα, αλλά μόνο την παράταση του «κόφτη» δαπανών για ένα χρόνο, έως το 2019.

Διαμήνυσε επίσης ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία για όλα, δεν θα έχει συμφωνηθεί τίποτα», κάλεσε δηλαδή τους δανειστές να συμφωνήσουν και σο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, που αφορά ανταλλάγματα που ζητά η κυβέρνηση με τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

To ΔΝΤ ζητά μείωση του αφορολόγητου ορίου και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Σύμφωνα με Τα Νέα, οι θεσμοί φέρονται να συζητούν έναν «αντίστροφο κόφτη», δηλαδή να δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναιρέσει τα επώδυνα μέτρα, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά.

Πάντως όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί μονόδρομο προκειμένου το Ταμείο να κηρύξει το χρέος βιώσιμο και να ανοίξει τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μοσκοβισί: Συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο, αλλά όχι στο Eurogroup της Πέμπτης

Keywords
Τυχαία Θέματα