Το αλαλούμ που μπλοκάρει την έκδοση νέων συντάξεων

Έχουν περάσει 17 μήνες από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και όμως ακόμη εκκρεμεί η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών που καθιστά αδύνατη την απονομή συντάξεων για τις αιτήσεις που έχουν γίνει μετά τις 13/5/2016, κυρίως σε ασφαλισμένους που είχαν διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση. Επί της ουσίας τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στα «τυφλά» για μια σειρά από περιπτώσεις με συνέπεια χιλιάδες συνταξιούχοι να βρίσκονται στην αναμονή.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο Εργασίας στο θέμα της διαδοχικής ασφάλισης είναι να θεωρείται ενιαίος όλος ο χρόνος ασφάλισης

και η σύνταξη να υπολογίζεται ωσάν ο μελλοντικός συνταξιούχος να ήταν ασφαλισμένος σε ένα Ταμείο.

Σε «γκρίζα ζώνη» βρίσκονται και οι περιπτώσεις προσαύξησης λόγω καταβολής αυξημένων εισφορών.

Αναγκαία είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης και η έκδοση διευκρινιστικών οδηγιών στην περίπτωση δικαιώματος για δεύτερη σύνταξη που έχουν κατοχυρώσει κάποιοι «παλαιοί» (πριν από το 1993) ασφαλισμένοι, καθώς οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν αν θα εκδίδεται δεύτερη σύνταξη ή προσαύξηση της πρώτης.

Οδηγίες για τον χειρισμό απαιτούνται και όσον αφορά τις περιπτώσεις υπολογισμού των συντάξεων για ασφαλισμένους που έχουν χρόνο εργασίας και ασφάλισης είτε σε κάποια χώρα της ΕΕ είτε εκτός αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα